Skip to main content

Στοπ στις συζητήσεις, αλλά όχι στον ανασχηματισμό βάζει ο πρωθυπουργός

Να σταματήσουν οι συζητήσεις για ανασχηματισμό ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και ουσιαστικά τον προανήγγειλε.
Να σταματήσουν οι συζητήσεις για ανασχηματισμό ζήτησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, παρά τις «δομικές αλλαγές» που προανήγγειλε ο Γιώργος Πεταλωτής, τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να βάλει τέλος στα σενάρια και, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου ανέφερε στους υπουργούς ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι περιορισμένες, οι δε δομικές αλλαγές μελετώνται, χωρίς αυτό να σημαίνει ανασχηματισμό, ενώ, όπου υπάρξουν κενά, θα υπάρξουν αντικαταστάσεις. Ζήτησε, δε, από τους υπουργούς του να σταματήσουν είτε δημόσια είτε σε ιδιωτικό επίπεδο αυτές τις συζητήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αν κάποια μέλη της κυβέρνησης επιλεγούν να στηριχθούν ως υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ τότε, εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει συμπλήρωση των θέσεών τους στην κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε, υπάρχουν χρόνιες δυσλειτουργίες που αφορούν στον τρόπο διακυβέρνησης και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί και αυτό θα αλλάξει, αλλά αυτές οι αλλαγές «δεν αφορούν ειδικά το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αλλά περισσότερο στο ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση κ. α. μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο». Δεν μιλάμε, διευκρίνισε, για υπερ- υπουργεία, αλλά για τη σύγχρονη λειτουργία της κυβέρνησης.

Ακόμα, τόνισε ότι «έχουμε καταφέρει και έχουμε μπει σε έναν δρόμο, αλλά χτίζουμε παράλληλα και μια νέα πραγματικότητα με τις αλλαγές που κάναμε», ενώ στάθηκε και στα ορόσημα που έχει ενώπιόν της η κυβέρνηση.

«Τα ορόσημα είναι σαφή. Είναι η 3η Σεπτέμβρη, με το Εθνικό Συμβούλιο, είναι η παρουσία μας στη ΔΕΘ, είναι βεβαίως η κατάθεση του προϋπολογισμού, είναι η συμπλήρωση στις 4 Οκτώβρη ενός έτους της κυβέρνησής μας από την εκλογική αναμέτρηση, είναι η μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, που σηματοδοτεί, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όχι απλώς μια πολιτική ανατροπή, αλλά και την ανατροπή της αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του κράτους, με μια επιτελική κυβέρνηση και με αποκεντρωμένες σοβαρές αρμοδιότητες, πόρους και λειτουργίες, κοντά στον πολίτη, από την Αυτοδιοίκηση», κατέληξε.

Στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν τα θέματα των κλειστών επαγγελμάτων, της παιδείας και της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, η δε υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε για το θέμα των κουνουπιών - φορέων του ιού του δυτικού Νείλου,αλλά και την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η ομιλία Παπανδρέου

Το σύνθημα για την «συνέχιση του έργου αναμόρφωσης, αλλαγών και ανατροπών των κακώς κειμένων» έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα ζήτησε από τους υπουργούς του να σταματήσουν τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό επίπεδο. Επιπλέον, αναφορικά με το θέμα του κέντρου της Αθήνας που συζητήθηκε στη συνεδρίαση, επισήμανε ότι χρειάζεται μια συνεκτική και όχι αποσπασματική πολιτική. «Συνεχίζουμε την ανατροπή των κακώς κειμένων»

«Όπως στο πρώτο στάδιο δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να σώσουμε την Ελλάδα, έτσι και από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε την πορεία, που έχουμε προδιαγράψει, αναστροφής ουσιαστικά όλων των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων των τελευταίων ετών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε δε ότι παράλληλα με το δρόμο που έχουμε καταφέρει και έχουμε μπει, χτίζουμε «και μια νέα πραγματικότητα με τις αλλαγές που κάναμε».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις αρχές και της αξίες του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα υπηρετεί με αφοσίωση στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, «μια αποστολή που φέρνουμε σε πέρας με τις όποιες δυσκολίες περνάει η χώρα μας».

Σημείωσε δε ότι αυτή η συνέπεια είναι και η δύναμη της κυβέρνησης μας αλλά και η προϋπόθεση της στήριξης του έργου της από τον ελληνικό λαό.

Αναφερθείς στο άρθρο του που αναρτήθηκε χτες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης σχετικά με τα «αυτονόητα», όπως επισήμανε, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις αλλαγές που οικοδομούν ένα πιο αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος δικαίου, ευνομίας, υπέρ του πολίτη.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτός ο δρόμος «δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα», καθώς υπάρχουν αντιστάσεις, αγκυλώσεις και θεσμικές δυσλειτουργίες, τονίζοντας ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία και δημοσίως να ξεδιπλώσει το έργο που έχει ήδη κάνει, εκείνο που ακολουθεί και ποιους στόχους πετυχαίνει.

«Σαφή» ορόσημα γι΄ αυτό θα αποτελέσουν, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η 3η Σεπτέμβρη, με το Εθνικό Συμβούλιο, η παρουσία της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, η κατάθεση του προϋπολογισμού, η συμπλήρωση στις 4 Οκτώβρη ενός έτους της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και η μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.

Η μάχη αυτή, επισήμανε ο πρωθυπουργός, «σηματοδοτεί, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όχι απλώς μια πολιτική ανατροπή, αλλά και την ανατροπή της αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του κράτους, με μια επιτελική κυβέρνηση και με αποκεντρωμένες σοβαρές αρμοδιότητες, πόρους και λειτουργίες, κοντά στον πολίτη, από την Αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, όσον αφορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς του -πριν ο ίδιος συναντηθεί με τους φορείς που παραδοσιακά βλέπει ο κάθε πρωθυπουργός- να πραγματοποιήσουν με τους φορείς αυτούς και σε βάθος συζήτηση για τα προβλήματα, ώστε «να έχουμε μια καλή εικόνα και βεβαίως, τις προτάσεις τους, για τις αποφάσεις που θα πάρουμε, είτε για τη ΔΕΘ είτε και αργότερα».

«Να σταματήσουν οι συζητήσεις για ανασχηματισμό»

«Θα ήθελα να παρακαλέσω να σταματήσουν είτε δημόσια είτε και σε ιδιωτικό επίπεδο, όλες αυτές οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού», είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του, αναφερθείς σε «όλη αυτή τη συζήτηση περί ανασχηματισμού που έχουμε βιώσει τους τελευταίους μήνες».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ζήτημα που «μας ταλάνισε όλο το καλοκαίρι», επειδή όπως είπε «υπήρξε πολύ μεγάλη ενασχόληση του Τύπου» ο οποίος «ασχολείται με θέματα παρόμοια, χωρίς να είναι πολλές φορές και θέματα ουσίας».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν προτάσεις που αφορούν και μέλη της κυβέρνησης» και συμπλήρωσε ότι «εάν αυτά επιλεγούν, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει συμπλήρωση».

«Είναι ένα εύκολο σπορ, ενισχύει μόνιμα την εντύπωση που είναι αποτέλεσμα μιας παλιάς αντίληψης στην ελληνική πολιτική ζωή, ότι κάθε ανασχηματισμός είναι και μια πανάκεια», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι δεν υπάρχουν ανασχηματισμοί που είναι πανάκεια, αλλά «είναι πολιτική μας βούληση η συλλογική και καθημερινή μας δουλειά, η συλλογική μας λειτουργία που είναι το βασικό στοιχείο της επιτυχίας, θα έλεγα κάθε κυβέρνησης».

Επιπλέον, είπε ότι για το ζήτημα του ανασχηματισμού υπάρχουν οι επίσημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος και έχει ενημερώσει τους συντάκτες εδώ και αρκετές μέρες, για τη διαδικασία της επιλογής των υποψηφίων του κόμματος στις περιφέρειες και τους δήμους που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Παπανδρέου, αφού επισήμανε την «μεγάλη πολιτική επιτυχία» που επετεύχθη με την ψήφιση του «Καλλικράτη», η οποία έδειξε και τη βούληση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στη διοίκηση της χώρας, χαρακτήρισε την επιλογή των υποψηφίων «σημαντική», διότι πλέον μιλάμε για νέους θεσμούς.

Διότι, όπως υπογράμμισε «χρειάζεται και η εφαρμογή της ριζικής αυτής αλλαγής και τα απαραίτητα στελέχη για την καθημερινή λειτουργία, την πρώτη περίοδο της εφαρμογής αυτών των μεγάλων αλλαγών», οι οποίες αποτελούν μια «μικρή επανάσταση».

Αναφερθείς στις δομικές αλλαγές που προανήγγειλε χτες ο κ. Πεταλωτής για το υπουργικό συμβούλιο και το Πρωθυπουργικό Γραφείο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ο ίδιος έχει συστήσει μια Επιτροπή εδώ και μήνες που αφορά στη γενικότερη λειτουργία της ελληνικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι «υπάρχουν δυσλειτουργίες που είναι χρόνιες, δεν αφορούν τη δική μας κυβέρνηση, αφορούν τον τρόπο διακυβέρνησης και τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί».

«Δεν μιλάμε για υπέρ-Υπουργεία, αλλά για τη σύγχρονη λειτουργία μιας κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι «μιλάμε για θεσμούς που βελτιώνουν και ενισχύουν την κυβέρνηση και μάλιστα, μια κυβέρνηση που θα έλεγα ότι έχει πετύχει περισσότερα απ’ ότι έχουν πετύχει πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν, κυβερνήσεις πολλών δεκαετιών».

Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή έχει παρουσιάσει αρκετές προτάσεις για τις δομικές αλλαγές και ότι άλλες χώρες έχουν ειδικές υπηρεσίες που συνεπικουρούν στο συντονισμό, στην αξιολόγηση, στη διαβούλευση κλπ. και τον πρωθυπουργό και τα επιμέρους Υπουργεία.

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν ειδικά στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αλλά περισσότερο στο ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, την προώθηση προτεραιοτήτων, τη διαβούλευση, την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού, την κινητοποίηση και συμμετοχή του δημόσιου λειτουργού και υπαλλήλου και του πολίτη, αλλά και την προώθηση της δια βίου εκπαίδευσης και συνεχούς καινοτομίας μέσα στη Δημόσια Διοίκηση, μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο.

Σημείωσε ακόμη ότι οι προτάσεις αυτές προσπαθούν να απαντήσουν στο μόνιμο πρόβλημα, την «ασθένεια» του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας μας.

Παραπέμποντας σε εκτίμηση ενός από τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «υπάρχει ένα πρωθυπουργικό σύστημα με τεράστιες εξουσίες, αλλά χωρίς τα εργαλεία εφαρμογής και λειτουργίας, τη δυνατότητα άσκησης πολλές φορές πολιτικής, ενώ υπάρχουν Υπουργεία που εκ των πραγμάτων λειτουργούν ως φέουδα, κλειστά ερμητικά μεταξύ τους, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν και όλοι γνωρίζουμε μεταξύ των Υπουργείων, αλλά και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν για να μπορούμε να έχουμε μία συνεκτική πολιτική».

Εξήγησε δε ο κ. Παπανδρέου ότι όταν δεν υπάρχει αυτή η συντονισμένη πολιτική, τότε ουσιαστικά μεγάλα θέματα, λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος από την απουσία συντονισμού, συνήθως οδηγούνται σε αδράνεια και τελικά, ο υπουργός αναγκάζεται να αφήνει το θέμα και να μην μπορεί να το διαχειριστεί λόγω των ανυπέρβλητων εμποδίων και της όλης αντίληψης που επικρατεί και οδηγεί ακόμη και σε συγκρούσεις μεταξύ Υπηρεσιών, αλλά και σε σπατάλη χρόνου, συνήθως χωρίς αποτέλεσμα.

Ως παράδειγμα θέματος που χρήζει συντονισμού και δεν αφορά μόνο σε ένα Υπουργείο, έφερε το ζήτημα του κέντρου της Αθήνας, το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση.