Skip to main content

Στουρνάρας: Συμφωνία και στο σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανακοίνωση στο Thessaloniki Summit τη συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα

Την ενεργοποίηση και του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από το 2020 συμφώνησαν η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της χώρας, όπως είπε πριν από λίγο στο Thessaloniki Summit ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μόλις χθες συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα στη στρατηγική που θα ακολουθήσει για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στόχος είναι το 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών να προσεγγίσουν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι 3,5% - 4 %, από 43 % που είναι σήμερα.

Όπως διευκρίνισε ο διοικητής της ΤτΕ, για τον φιλόδοξο αυτόν στόχο δεν αρκεί ο «Ηρακλής», το σχέδιο δηλαδή στο οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση, τράπεζες και εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, καθώς καλύπτει το 40% περίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για το υπόλοιπο 60% θα αξιοποιηθεί το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλαδος, αλλά και οι προσπάθειες των τραπεζών για διαγραφές, τιτλοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων, πεδίο στο οποίο δεν υπάρχει πρόοδος.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, δεν πρόκειται να υπάρξει, σε αυτή τη φάση, άμεσο πρόβλημα κεφαλαίων στις τράπεζες, ενώ εκτίμησε ότι ή άνοδος του ΑΕΠ της χώρας θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε ακόμη και στην προοπτική  μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας μετά το 2020 από 3,5 σε 2,5 η 2 %. Σημείωσε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες γιαυτό και εξήγησε ότι το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της χώρας έχει υποχωρήσει από το 4,8% στο 1,5%, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο χώρο για μείωση του πλεονάσματος και συνακόλουθα ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους, κάτι για το οποίο ενδιαφέρονται οι θεσμοί και επομένως θα συμφωνήσουν.