Skip to main content

Στουρνάρας: Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής μου

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Για στοχοποίησή του και συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής του από «κρατικούς και παρακρατικόύς παράγοντες» κάνει λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή δηλώνοντας πρόθυμος να μιλήσει για ό,τι έγινε εφόσον οι αρμόδιοι θεσμοί επιληφθούν και κληθώ να καταθέσω».

«Η λέξη στοχοποίηση είναι δυστυχώς πολύ ήπια και κρύβει μια ζοφερή πραγματικότητα. Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα πρέπει να ριχτεί άπλετο φως από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, όχι για λόγους αντεκδίκησης αλλά για λόγους προστασίας του κράτους δικαίου. Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, ηθικής εξόντωσης και “δολοφονίας χαρακτήρα” εμού, της συζύγου μου και των θυγατέρων μας, προκειμένου να εμποδιστώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

«Αντεξα και προστάτευσα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας επειδή είμαι απολύτως καθαρός, επειδή δεν βρήκαν απολύτως τίποτα οι σκευωροί και χάρη στη στήριξη που είχα από την οικογένειά μου, από τους διευθυντές και το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος και από την ΕΚΤ. Κάποιος άλλος στη θέση μου ίσως να μην άντεχε και τότε οι επιπτώσεις θα ήταν απρόβλεπτες. Είμαι πρόθυμος να μιλήσω για ό,τι έγινε, εφόσον οι αρμόδιοι θεσμοί επιληφθούν και κληθώ να καταθέσω» προσθέτει.

Όπως αναφέρει, η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να είναι «εφικτή σύντομα».

Όλοι οι οίκοι αξιολογούν την Ελλάδα σε βαθμίδα κατώτερη του investment grade, γεγονός που δεν επιτρέπει τη συμμετοχή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο συνέντευξη του κ. Στουρνάρα στην «Καθημερινή», ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί πόσος καιρός θα χρειασθεί ώστε να επανέλθει η Ελλάδα σε υψηλή επενδυτική διαβάθμιση(investment-grade).

Το επόμενο «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης είναι στις 2 Αυγούστου, όπου αναμένεται η «ετυμηγορία» της Fitch. H Fitch αξιολογεί την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική. Ο οίκος Moody's είχε προχωρήσει την 1η Μαρτίου σε αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, στην κατηγορία Β1 από Β3, ενώ ο S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στο Β+.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.