Skip to main content

Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τη χρηματοδότηση της EBRD

Η EBRD ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των ελληνικών αρχών να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε προσωρινή βάση στην Ελλάδα, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Η δέσμευση της EBRD απέναντι στη χώρα στέλνει ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επανεξισορρόπηση της οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση μελέτης Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Όπως είπε «η παρουσίαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι νωρίτερα εφέτος η EBRD ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των ελληνικών αρχών να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε προσωρινή βάση στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις θα λάβουν χώρα κατά την περίοδο έως το 2020 και, στο πλαίσιο του νέου της ρόλου στη χώρα μας, η EBRD άνοιξε μάλιστα τοπικό γραφείο».

«Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά από την τεχνογνωσία και τη χρηματοδότηση που μπορεί να συνεισφέρει η EBRD σε έργα που αποσκοπούν στη διατηρήσιμη ανάπτυξη και στη στήριξη του εμπορίου. Η δέσμευση της EBRD απέναντι στη χώρα στέλνει ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επανεξισορρόπηση της οικονομίας».

Όπως τόνισε ο Γ. Στουρνάρας «υπό το πρίσμα αυτό, η Έκθεση για τη Μετάβαση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, μια χώρα με πολύ μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές. Η Έκθεση επικεντρώνεται στα είδη χρηματοδότησης που απαιτούνται για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, πολλές από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η EBRD βρίσκονται σε στασιμότητα και έχει προκύψει επενδυτικό κενό το οποίο συνδέεται, τουλάχιστον εν μέρει, με έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων και επιλογών».

«Ως εκ τούτου, η Έκθεση εξετάζει διάφορες πτυχές της χρηματοδότησης – χρηματοδότηση μέσω χρέους έναντι χρηματοδότησης μέσω έκδοσης μετοχών (και με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών), εγχώρια χρηματοδότηση έναντι εξωτερικής χρηματοδότησης, χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα έναντι χρηματοδότησης σε εγχώριο νόμισμα. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης, παρά τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τα εκτεταμένα μη συμβατικά μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΤ. Η επανεκκίνηση της χρηματοδότησης και η διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης αποτελούν ζητήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έτσι, είμαι βέβαιος ότι η Έκθεση θα περιέχει πολλές ιδέες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα».