Skip to main content

Στουρνάρας: Παράνομη η ηχογράφηση - Καθήκον μου η ανεξαρτησία της ΤτΕ

Για την κατάσταση των τραπεζών ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι τράπεζες καταβάλλουν πλέον μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια

Την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και να μη γυρίσει ποτέ ξανά στις πολιτικές των παρελθόντος, επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι δύο πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και η νομοθεσία αναφορικά με τη γη και την αγορά ακινήτων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να προωθηθούν για να έρθουν άμεσα ξένα κεφάλαια και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, είπε.

Για την κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι οι τράπεζες καταβάλλουν πλέον μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τα "κόκκινα" δάνεια την τελευταία τετραετία κατά 25 δισ. ευρώ.  Ωστόσο, η αναλογία τους παραμένει υψηλή στο 45% του συνόλου.

«Για τη μείωση των κόκκινων δανείων υπάρχει μία λύση από το Υπουργείο Οικονομικών και μία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αμφότερες έχουν σταλεί προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο σχέδια θα στηρίξουν τις προσπάθειες των τραπεζών», σημείωσε.

«Αυτές οι ημέρες είναι δύσκολες», είπε ο Στουρνάρας ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο των New York Times Λιζ Άλντερμαν για το πόσο εύκολα μπορεί να κάνει τη δουλειά του στην Ελλάδα, ειδικά το τελευταίο διάστημα. «Υπάρχει μια επίθεση στις κεντρικές τράπεζες. Έχουν αποστολή να είναι ανεξάρτητες και αυτό δεν αρέσει συχνά στις κυβερνήσεις και υπάρχει σύγκρουση. Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν εντολή να είναι ανεξάρτητοι γιατί στηρίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», υπογράμμισε.

Στο ερώτημα αν είναι φυσιολογική η ηχογράφηση της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο Στουρνάρας είπε ότι είναι παράνομη και σίγουρα δεν είναι φυσιολογική.

«Είναι καθήκον μου να προστατεύω την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Έχω καθαρή εντολή γι' αυτό και έτσι εξηγείται και ο τρόπος που αντιδρώ. Δεν γίνεται να μπω σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Επίσης, όταν παρουσιάζω την ετήσια έκθεση αυτό που λέω ως κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι δικές μου ιδέες, είναι κάτι που παράγεται από εκατοντάδες ανθρώπους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε.

Για την έρευνα στο σπίτι του περιορίστηκε να δηλώσει ότι το αφήνει προς κρίση στους ανθρώπους και στη δικαιοσύνη. «Δεν με επηρεάζει με κανέναν τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει να ασκήσω το καθήκον μου», κατέληξε.