Skip to main content

Στους 14 κλειδώνουν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης

Σε 14 από 15 που προέβλεπε το προσχέδιο του αυτοδιοικητικού χάρτη περιορίζεται τελικά ο αριθμός των νέων δήμων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης» που κατ

του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Μειωμένος από 333 σε 325 είναι ο αριθμός των νέων δήμων σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης» που κατατέθηκε στη Βουλή. Ειδικά στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης από τους 45 δήμους που λειτουργούν σήμερα στο νομό ο αριθμός τους περιορίζεται τελικά σε 14 από 15 που προέβλεπε το προσχέδιο του Καλλικράτη. Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή είναι η απορρόφηση της αυτόνομης μέχρι πρότινος Νεάπολης σε ένα μεγάλο δήμο με έδρα τις Συκιές. Αντίστοιχα, στη Β΄ Θεσσαλονίκης διατηρούνται οι οκτώ δήμοι που προβλέπονταν στο προσχέδιο με μικροαλλαγές στη σύνθεσή τους.

Α΄ Θεσσαλονίκης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, με το δήμο Θεσσαλονίκης συνενώνεται τελικά μόνο ο δήμος Τριανδρίας και όχι ο δήμος Αγίου Παύλου.

Επιπλέον, δημιουργείται ένας ευρύς δήμος Νεάπολης - Συκεών με έδρα τις Συκιές αποτελούμενος από τους δήμους Συκεών, Αγίου Παύλου, Νεαπόλεως και Πεύκων.

Ο δήμος Παύλου Μελά με έδρα τη Σταυρούπολη  αποτελείται από τους δήμους Σταυρουπόλεως, Πολίχνης και Ευκαρπίας.

Στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου με έδρα τον Εύοσμο συνενώνονται οι δήμοι Ελευθερίου-Κορδελιού και Ευόσμου.

Ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης  με έδρα τους Αμπελόκηπους αποτελείται από τους δήμους Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη με έδρα το Πανόραμα και ιστορική έδρα το Χορτιάτη θα συνενωθούν οι δήμοι Πανοράματος, Πυλαίας και Χορτιάτη.

Στο δήμο Καλαμαριάς δεν επέρχεται καμία μεταβολή.

Β΄ Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Χαλκηδόνος με έδρα τα Κουφάλια και ιστορική έδρα τη Γέφυρα θα αποτελείται από τους δήμους Χαλκηδόνος, Αγίου Αθανασίου και Κουφαλίων.

Παράλληλα, δημιουργείται ο δήμος Δέλτα με έδρα τη Σίνδο αποτελούμενος από τους δήμους Εχεδώρου, Αξιού και Χαλάστρας.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου με έδρα το Ωραιόκαστρο συνενώνονται οι δήμοι Ωραιοκάστρου, Μυγδονίας και Καλλιθέας.

Ο δήμος Λαγκαδά με έδρα τον Λαγκαδά θα αποτελείται από τους δήμους Λαγκαδά, Λαχανά, Ασσήρου, Σοχού, Καλλινδοίων, Κορωνείας και Βερτίσκου.

Ο δήμος Θερμαϊκού συνενώνεται με τους δήμους Επανομής και Μηχανιώνας, με έδρα τη Περαία.

Στο δήμο Θέρμης με έδρα τη Θέρμη θα συνενωθούν οι δήμοι Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών.

Ο δήμος Βόλβης με έδρα το Σταυρό θα αποτελείται από τους δήμους Αγίου Γεωργίου, Μαδύτου, Αρεθούσας, Απολλωνίας, Ρεντίνας και Εγνατίας.

Business Story
Off