Skip to main content

Στους δήμους Θεσσαλονίκης και Δέλτα δύο οικόπεδα της ΕΥΑΘ Παγίων

Στον δήμο Θεσσαλονίκης παραχωρείται οικόπεδο εμβαδού 825 τ.μ. στη συμβολή των οδών Μακεδονίας - Μαλακάση - Κονδυλάκη - Καρακάση.

Οι τίτλοι παραχώρησης δύο οικοπέδων ιδιοκτησίας της ΕΥΑΘ Παγίων, τα οποία βρίσκονται στους δήμους Θεσσαλονίκης και Δέλτα, παραδόθηκαν σήμερα στους δημάρχους, Γιάννη Μπουτάρη και Μίμη Φωτόπουλο από την υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο. Η ΕΥΑΘ Παγίων, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αποφάσισε ομόφωνα σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της να παραδώσει τα οικόπεδα στους δήμους για να τα αξιοποιήσουν.

Αναλυτικότερα, στον δήμο Θεσσαλονίκης παραχωρείται οικόπεδο εμβαδού 825 τ.μ. στη συμβολή των οδών Μακεδονίας - Μαλακάση - Κονδυλάκη - Καρακάση και χαρακτηρίζεται ως χώρος σχολείου. Σύμφωνα με την απόφαση, το ακίνητο παραχωρείται με την προϋπόθεση να κατασκευαστούν δύο νηπιαγωγεία μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα επανέλθει στην κυριότητα της ΕΥΑΘ Παγίων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οικοπέδο στον δήμο Δέλτα, εμβαδού 225 τ.μ., βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ιωνίας και Πρωτομαγιάς στην περιοχή του Καλοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου και παραχωρείται με την προϋπόθεση να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου, παιδικής χαράς ή αθλητικών εγκαταστάσεων εντός πέντε ετών. Αν η προϋπόθεση δεν τηρηθεί η απόφαση θα ανακληθεί.

"Είμαστε χαρούμενοι γιατί υλοποιούμε την πολιτική της κυβέρνησης στην κατεύθυνση του ότι όπου υπάρχουν χώροι, τους οποίους διεκδικούν οι τοπικές κοινωνίες για κοινωφελή χρήση ή δημιουργία σχολείων, είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα στους δήμους και τους κατοίκους, για να τους αποδίδουμε στις τοπικές κοινωνίες" τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου.  

«Η παραχώρηση των οικοπέδων ήταν μια ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ Παγίων, την οποία υλοποιήσαμε άμεσα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να την κοινοποιήσουμε σήμερα στους δύο δημάρχους Θεσσαλονίκης και Δέλτα, Γιάννη Μπουτάρη και Μίμη Φωτόπουλο. Χαίρομαι όταν οι διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες και ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, γιατί θα μπορούσαν αυτά τα οικόπεδα να πουληθούν σε ιδιώτες, να μην δοθούν στους δήμους και στους κατοίκους τους" τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης.

"Συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια, όταν μας έρχονται ανάλογα αιτήματα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα υλοποιήσουμε με τον πιο άμεσο και δυνατό τρόπο" τόνισε.
"Είναι παρήγορο που επιτέλους πάρθηκε μια απόφαση σε κεντρικό επίπεδο, είχαμε την ίδια συζήτηση πρόσφατα και με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, (ώστε) ακίνητα τα οποία ανήκουν στο δημόσιο και είναι αχρησιμοποίητα ή υποχρησιμοποιούνται να μεταβιβαστούν στους δήμους για να καλύψουν τις ανάγκες για σχολεία" δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ειδικά μετά την απόφαση να φοιτούν τα παιδιά από τεσσάρων χρονών σε νηπιαγωγεία, είναι μεγάλη η ανάγκη για χώρους και κτίρια που μπορούν να γίνουν σχολεία ή παιδικοί σταθμοί, τόνισε ο κ. Μπουτάρης σημειώνοντας ότι στην πόλη δεν υπάρχουν δημοτικά ακίνητα που πληρούν τις καινούριες προδιαγραφές για τους παιδικούς σταθμούς και εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της περιοχής, αν θα χτιστούν ένα ή δύο νηπιαγωγεία στο οικόπεδο, διευκρινίζοντας ότι η μελέτη υπάρχει.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, ευχαρίστησε την ΕΥΑΘ Παγίων, η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου για την παραχώρηση του οικοπέδου στο δημοτικό διαμέρισμα Καλοχωρίου, έτσι ώστε να να κατασκευαστεί μία παιδική χαρά, ή να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου, είτε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πιστεύω ότι στα επόμενα πέντε χρόνια, στα οποία μας δίνεται η δυνατότητα να ενεργήσουμε θα το τακτοποιήσουμε και θα είμαστε έτοιμοι, είπε και ευχαρίστησε την υφυπουργό Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας - Θράκης), η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και είχαμε την αίσια κατάληξη.

Ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ΕΥΑΘ Παγίων, Παναγιώτης Μπατζάκας, δήλωσε ότι ήταν ένα θέμα που εκκρεμούσε από την προηγούμενη διοίκηση. "Ως νέα διοίκηση θέλαμε να το δώσουμε το οικόπεδο στον δήμο Θεσσαλονίκης για κοινωφελείς σκοπούς. Το οικόπεδο στον δήμο Δέλτα ήταν για πώληση, αλλά ανατρέψαμε την απόφαση και αποφασίσαμε να το δώσουμε στον δήμο" εξήγησε.

Η ΕΥΑΘ Παγίων, είπε, είναι ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων, έχει ένα τεράστιο ιδιοκτησιακό καθεστώς σε ΦΕΚ και στρατηγικός στόχος μας ως νέα διοίκηση είναι να τακτοποιηθούν, "να τα βάλουμε σε ένα σύστημα GIS, ώστε να ξέρουμε τι ιδιοκτησία έχει η ΕΥΑΘ".