Skip to main content

Στους δρόμους 120.000 Τσέχοι ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού

Ο δισεκατομμυριούχος Μπάμπις θεωρείται ύποπτος για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η αντιπολίτευση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ο ίδιος το απέρριψε

Στους δρόμους βγήκαν 120.000 πολίτες στην Τσεχία, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση στην Πράγα μετά την πτώση του κομμουνισμού, σύμφωνα με το BBC.

Ο δισεκατομμυριούχος Μπάμπις θεωρείται ύποπτος για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και η αντιπολίτευση ζητούσε τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα. Από τα τέλη Απριλίου είναι διαρκείς οι διαδηλώσεις κατά του Μπάμπις και της υπουργού Δικαιοσύνης, Μαρί Μπενεσόβα, η οποία κατηγορείται ότι θέλει να εμποδίσει τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του πρωθυπουργού. Την Τρίτη, οι διαδηλωτές γέμισαν για μία ακόμη φορά την Πλατεία Βέντσεσλας στην Πράγα.

Η Κομισιόν θεωρεί τον Μπάμπις ύποπτο για οικονομική απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τσεχικά ΜΜΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός- που είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία συνεχίζει να αντλεί κεδη από την εταιρεία Agrofelt, από την οποία αποχώρησε επίσημα το 2017, μέσω καταπιστευματικών ταμείων, την εποπτεία των οποίων έχει μεταξύ άλλων και η σύζυγός του. Επίσης η Κομισιόν, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσαν τα τσεχικά ΜΜΕ, απαιτεί από την Πράγα την επιστροφή 17,4 εκατ. ευρώ.

«Ο Αντρέι Μπάμπις μας δίνει κάθε εβδομάδα μια αιτία για να διαδηλώσουμε. Κουραστήκαμε πια», είπε μιλώντας στους συγκεντρωμένος ο αντιπρόεδρος της ΜΚΟ «Εκατομμύρια στιγμές για τη δημοκρατία». «Δεν είναι φυσιολογικό ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μια τέτοια θέση σύγκρουσης συμφερόντων και του οποίου τα προσωπικά προβλήματα ζημιώνουν όλη τη χώρα να παραμένει πρωθυπουργός», είπε στο πλήθος ο επικεφαλής της ίδιας ΜΚΟ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

πηγή φωτογραφίας: AP