Skip to main content

Στους δρόμους ένα εκατ. Καταλανοί - Ζητούν ανεξαρτησία

Η δημοτική αστυνομία της Βαρκελώνης έκανε λόγο για «περίπου ένα εκατ.» συγκεντρωμένους, αριθμός παρόμοιος με την προηγούμενη χρονιά.

Τους δρόμους της Βαρκελώνης κατέκλυσαν σχεδόν ένα εκατ. Καταλανοί την Τρίτη προκειμένου να γιορτάσουν την εθνική γιορτή της περιφέρειάς τους και να ζητήσουν ανεξαρτησία, παρά την αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισής τους από την Ισπανία και ενώ εννέα πολιτικοί ηγέτες τους παραμένουν στη φυλακή.

Στις 17.14 ακριβώς, την ώρα που κατελήφθη η Βαρκελώνη, στις 11 Σεπτεμβρίου 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄, οι διαδηλωτές ύψωσαν αυτονομιστικές σημαίες φωνάζοντας ρυθμικά «Ανεξαρτησία!» στην κεντρική λεωφόρο Ντιαγκονάλ.

Η δημοτική αστυνομία της Βαρκελώνης έκανε λόγο για «περίπου ένα εκατ.» συγκεντρωμένους, αριθμός παρόμοιος με την προηγούμενη χρονιά.

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές ζητούν επίσης να παύσουν οι διώξεις εναντίον των αυτονομιστών ηγετών τους, που είτε έχουν φυλακιστεί είτε έφυγαν στο εξωτερικό.

Δεκατρείς πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορούνται για εξέγερση και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 25 ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 46,7% των Καταλανών συμφωνεί με την ανεξαρτησία από την Ισπανία, αλλά το 44,9% διαφωνεί.

Οι αυτονομιστές, που ελέγχουν το καταλανικό κοινοβούλιο, κέρδισαν τις εκλογές πέρσι τον Δεκέμβριο με ποσοστό 47,5%