Skip to main content

Στους δρόμους και πάλι ο κτηνοτρόφοι της Ηπείρου

Ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός τονίζει ότι οι τιμές των 1,30 ευρώ στο πρόβειο, 0,86 στο γίδινο και 0,55 στο αγελαδινό γάλα, που ζητούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, καλύπτουν απλώς το κόσ
Να ακυρωθεί η συμφωνία για «εισαγωγή» γάλακτος από κτηνοτρόφους του Βόλου και ταυτόχρονα να δοθεί η τιμή εκκαθάρισης για την περίοδο 2009–2010 ζητούν εκ νέου οι γαλακτοπαραγωγοί της Ηπείρου, οι οποίοι αύριο δίνουν νέο ραντεβού σε συλλαλητήριο έξω από τη Δωδώνη.

Ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, με ανακοίνωσή του κι ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζει ότι οι τιμές των 1,30 ευρώ στο πρόβειο, 0,86 στο γίδινο και 0,55 στο αγελαδινό γάλα, που ζητούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, καλύπτουν απλώς το κόστος παραγωγής και μόλις που καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Η συνδικαλιστές γαλακτοπαραγωγοί στρέφουν τα βέλη τους και κατά της νυν διοίκησης της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», στην οποία καταλογίζει ανικανότητα, ενώ παράλληλα καλούν τον υπουργό να μην τη μεταφράζει σε ιδεολόγημα για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις γιατί, «αν δεν ήταν και αυτές, δεν θα υπήρχε ούτε πρόβατο, ούτε αγελάδα στη χώρα μας». Στην ίδια λογική Ο Πανηπειρωτικός συνεταιρισμός κάνει σαφές ότι η Δωδώνη υπάρχει μέχρι σήμερα, «περνώντας μέσα από χίλια κύματα», γιατί, κυρίως, διατήρησε τη ζώνη γάλακτος στην Ήπειρο και υπό το πρίσμα αυτό καταφέρεται στην απόφαση να υπογραφεί σύμβαση -την οποία χαρακτηρίζει προκλητική- για τη μεταφορά γάλακτος από την περιοχή του Βόλου. «Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι (στην εισαγωγή γάλακτος από τη Μαγνησία), γιατί η ποιότητα των προϊόντων μας δεν βγήκε ούτε από τα λιβάδια της Σαρδηνίας, ούτε από τη θάλασσα της Αδριατικής, αλλά από τα βουνά και τα νερά της Ηπείρου», επισημαίνεται παραστατικά από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ζητούν άμεσα απάντηση και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης.

Το βασικό τους αίτημα έχει να κάνει με την προοπτική να επανέλθει η κυριότητα της γαλακτοβιομηχανίας «στο ιδρυτικό της καθεστώς, σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό των κτηνοτρόφων σε συνεργασία με το κράτος», στην περίπτωση που αποφασιστεί από την ΑΤΕ να αποχωρήσει. Τονίζουν μάλιστα ότι πρόκειται για πρόταση η οποία έχει εφαρμοστεί πριν χρόνια και σε άλλες χώρας, οι οποίες με τον τρόπο αυτό επιχείρησαν να στηρίξουν την κτηνοτροφία τους.

Στην ανακοίνωση του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού, επίσης, αναφέρεται ότι οι παραγωγοί «έχουν το δίκιο με το μέρος τους και αυτό δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα και να κερδίσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, αυτό δείχνει και το γεγονός ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία έφυγαν περίπου 6.000 κτηνοτρόφοι της Ηπείρου από την παραγωγή».

Υπενθυμίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν προειδοποιήσει πως εάν μέχρι την 1η Οκτωβρίου δεν υπάρξει καθορισμός των τιμών, τότε κι εκείνοι δεν θα εισκομίζουν στο εξής γάλα στη βιομηχανία.