Skip to main content

Στους δρόμους και στα δικαστήρια κατά Τζόνσον

Άσπονδοι φίλοι και αντίπαλοι του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν "πάγωμα" του Κοινοβουλίου

Με σειρά προκλήσεων  βρίσκεται αντιμέτωπη η βρετανική κυβἐρνηση μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις νομοθετικές εργασίες της Βουλής για πέντε εβδομάδες. Για το Σάββατο τα κόμματα της αντιπολἰτευσης καλούν σε διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Βρετανίας. Νέες κινητοποιήσεις εξαγέλλονται για την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, πολιτικές προσωπικότητες συντάσονται με τις προσφυγές νομικών και ιδιωτών στο Ανὠτατο Δικαστήριο. Δικαστἠριο της Σκωτίας στο οποίο έχουν προσφὐγει 70 νομικοί, που ζητούν την άμεση διακοπή της αναστολής του Κοινοβουλίου, παρἐπεμψε σε δικάσιμο την Τρίτη, σε ολοήμερη διαδικασία που θα βγάλει αποτέλεσμα την ίδια ημέρα. Σημειωτέον ότι οι δικαστικές αποφἀσεις των σκωτικών δικαστηρίων ισχύουν σε όλη τη χώρα.

Και ο Μέιτζορ συνυπογράφει την προσφυγή

Στην Αγγλία ο πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών, Τζον Μέιτζορ, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Τομ Γουότσον, καθώς και η νέα ηγέτης των Φιλελευθέρων, Τζο Σουίνσον, ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν στην προσφυγή ιδιωτών στο Ανωτατο Δικαστήριο, η οποία θα συζητηθεί επειγόντως την Πέμπτη.

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον, με συνεντεύξεις στο BBC και το Sky News, προειδοποίησε τους βουλευτἐς του που αντιτίθενται σε έξοδο δίχως συμφωνία και απειλούν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση ότι, από κοινού με την αντιπολίτευση, υποσκάπτουν την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι των Βρυξελλών. "Οι σύμμαχοι και φίλοι μας στην Ευρώπη, ενθαρρυμένοι από τις κινήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και δικών μας βουλευτών να αποτρἐψουν το Brexit,  δεν μετακινούνται από τις θέσεις τους", υποστηρίζει. Για πολλοστή φορά, ο Μπόρις Τζόνσον, εκλεγμένος μόνο από 90.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, επιχειρεί να φορτώσει όλη την ευθύνη για έξοδο δίχως συμφωνία στην αντιπολίτευση. Ωστόσο, παρασκηνιακά υπουργοί και βουλευτές προειδοποιούν τον κ.Τζόνσον ότι αν ακολουθήσει τυφλά τη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή που επέβαλε ο προσωπικός σύμβουλός του, Ντομινίκ Κάμινκς, η πρωθυπουργική θητεία του κινδυνεύει να είναι πολύ μικρής διάρκειας.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle