Skip to main content

Στους δρόμους ξανά οικότροφοι φοιτητές της Θεσσαλονίκης για τις εστίες

Είναι στο χέρι μας να διεκδικήσουμε μια κοινωνία προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας, αναφέρει το ομόφωνο ψήφισμα του Συλλόγου.

Σε νέα κινητοποίηση για την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης προχώρησαν για ακόμη μία φορά φοιτητές της πόλης.

Μέλη του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, παραταξιακών σχημάτων καθώς και φοιτητές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα και με πανό και μικροφωνική διαμαρτυρήθηκαν για ζητήματα υποδομών, λειτουργίας και διοίκησης.

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για λίγα λεπτά έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστοτέλους, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας τρικάκια.



«Βρισκόμαστε εδώ με αφορμή τις εγγραφές ειδοποιήσεις του Υπεύθυνου Διοίκησης των Εστιών, Σάββα Φιλιππίδη, την προηγούμενη Δευτέρα για άμεση διευθέτηση της εκκένωσης των δωματίων των φοιτητών ν+2 μέχρι την περασμένη Παρασκευή» δήλωσε η 25χρονη Δανάη, μέλος του ΣΟΦΕΘ και φοιτήτρια του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, η οποία τόνισε πως «είναι εγκληματικό να πετάς εστιακούς φοιτητές στον δρόμο».

«Είναι στο χέρι μας να διεκδικήσουμε μια κοινωνία προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας» αναφέρει το ομόφωνο ψήφισμα του Συλλόγου, όπως αυτό προέκυψε από την τελευταία συνέλευση. «Όσο απειλούν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της φοιτητικής μέριμνας θα μας βρίσκουν απέναντι τους, θα μας βρίσκουν στους δρόμους» υπογραμμίζουν οι φοιτητές.



Τα αιτήματά τους, σύμφωνα με το ψήφισμα, είναι τα εξής:

- Ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, δωρεάν συγγράμματα, σίτιση και στέγαση για όλους και όλες τους φοιτητές και τις φοιτήτριες

- Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των εστιών. Κανένα καθεστώς υπενοικίασης εργαζομένων - καμία απόλυση

- Επαρκή και υγιεινή σίτιση χωρίς αποκλεισμούς

- Άμεση συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων

- Ανέγερση νέων εστιών ή χρήση ήδη υπαρχόντων κτηρίων για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών

- Κατάργηση της επιβολής του ενοικίου για Έλληνες και αλλοδαπούς

- Άμεση πλήρωση όσων κενών δωματίων υπάρχουν στις εστίες και παρουσία του ΣΟΦΕΘ στις διαδικασίες εισδοχής

- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους φοιτητές

- Να γίνουν οι εστίες πλήρως προσβάσιμες για ΑμεΑ
- Καμία σκέψη για έξωση φοιτητών/τριών που βρίσκονται στα ν+2 έτη

- Ούτε σκέψη για αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των εστιών σε κατεύθυνση πλήξης των συμφερόντων των οικότροφων.