Skip to main content

Στους έξι συν δύο ανέμους σκόρπισε η «Πρωτοβουλία»

Ποια είναι η στάση στις αυτοδιοικητικές εκλογές των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι εξελέγησαν το 2014 με τον Γιάννη Μπουτάρη

Δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, ένας υποψήφιος περιφερειάρχης, μία υποψήφια ευρωβουλευτίνα και κάμποσοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με έξι διαφορετικούς συνδυασμούς είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του πλήρους κατακερματισμού της άλλοτε κραταιάς παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη η οποία βρέθηκε στο τιμόνι του δήμου Θεσσαλονίκης για σχεδόν εννέα χρόνια.

Τα διαλυτικά φαινόμενα στην «Πρωτοβουλία» άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από την έναρξη της δεύτερης θητείας, τον Σεπτέμβριο του 2014, ωστόσο, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά την οριστική απόφαση του δημάρχου να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.

Η πρώτη θηλιά που άρχισε να ξηλώνει το πουλόβερ ξέφυγε τον Φεβρουάριο του 2015 με την παραίτηση από θέση αντιδημάρχου του Κωνσταντίνου Ζέρβα ο οποίος τον Νοέμβριο του 2017 άνοιξε πρώτος την πόρτα εξόδου από την «Πρωτοβουλία». Σχεδόν έναν χρόνο μετά, τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για τον δήμο Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη».

Τον Ιούλιο του 2018 αποχώρησε από την «Πρωτοβουλία» ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, επί σειρά ετών πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και εκ των συνιδρυτών της παράταξης. Ακολούθησε η αποχώρηση και της διαδόχου του, στην προεδρία του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώς Γούλα η οποία παραιτήθηκε και από δημοτική σύμβουλος, απογοητευμένη από τη στάση του δημάρχου ως προς την υποψηφιότητά της. Τελικώς, από υποψήφια δήμαρχος η Κ. Γούλα εντάχθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά την έξοδο της Κ. Γούλα, ανέλαβε να εκπροσωπήσει την «Πρωτοβουλία» στις επικείμενες εκλογές ο αντιδήμαρχος Πέτρος Λεκάκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Πρώτη», πλαισιωμένος από αρκετούς εκ των αντιδημάρχων και άλλων στελεχών της παράταξης. Μαζί του έχουν συνταχθεί έως τώρα οι Έλλη Χρυσίδου, Γιώργος Δημαρέλος, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, Μαρία Πασχαλίδου, Λάζαρος Ζαχαριάδης, Θανάσης Παπαναστασίου και Βλάσης Γιτόπουλος ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Οκτώβριο 2018 τον παραιτηθέντα Χασδάι Καπόν.

Μια άλλη ομάδα στελεχών της «Πρωτοβουλίας» έχει κατευθυνθεί προς τον συνδυασμό «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» με υποψήφιο τον Σπύρο Βούγια. Πρόκειται για τον Ανδρέα Κουράκη, τη Σοφία Ασλανίδου, τη Μαίρη Ακριτίδου, τον Αναστάσιο Τελίδη, τον Βασίλη Διαμαντάκη ο οποίος εισήλθε στο δημοτικό συμβούλιο τον Οκτώβριο 2017, μετά την παραίτηση της Λίνας Λιάκου, τον πρώην αντιδήμαρχο Αντώνη Καρούμπη και τους Μαρία Τσιουτάνη, Θεοδώρα Λειψιστινού, Δανάη Καζαντζή, Χάρη Κωτίδη, Στέλιο Τσούλια, Ρικάρντο Χέιρ κ.ά.

Στελέχη της «Πρωτοβουλίας» κατευθύνθηκαν και προς άλλους συνδυασμούς. Προσφάτως η Γιούλη Ρανέλα συντάχθηκε με την Κατερίνα Νοτοπούλου. Η Ελένη Τζιούτζια η οποία κατέλαβε τη θέση της Κ. Γούλα στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι υποψήφια με τον Γιώργο Ορφανό όπως και ο Στέλιος Λιακόπουλος. Επίσης, κάποιοι τοπικοί σύμβουλοι ή και πρώην υποψήφιοι της «Πρωτοβουλίας» (Στεκούλης κ.ά.) συμμετέχουν στον συνδυασμό του Νίκου Ταχιάου.

Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Παπαστεργίου είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το Κίνημα Αλλαγής.

Βεβαίως, υπάρχουν αρκετοί ακόμη δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί με την «Πρωτοβουλία» το 2014, οι οποίοι είτε έχουν αποφασίσει να μην συμμετάσχουν στις εκλογές είτε ακόμη το σκέφτονται. Στην πρώτη κατηγορία φέρονται να ανήκουν οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Πέγκας και Θανάσης Παππάς, αλλά πιθανότατα και η Στεφανία Τανιμανίδου. Ο Π. Αβραμόπουλος δεν έχει αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε κάποιον από τους συνδυασμούς ή εάν θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝ.ΑΛ. στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ερώτημα υπάρχει ως προς τη στάση που θα τηρήσουν τα υπόλοιπα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» τα οποία δεν έχουν εκφραστεί ακόμη. Πρόκειται για τους αντιδημάρχους Άννα Αγγελίδου και Νίκο Φωτίου, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σίμο Μπενσανσών και τους δημοτικούς συμβούλους Λευτέρη Κιοσέογλου, Γιώργο Αρβανίτη, Στέλιο Κανάκη και Αλέξανδρο Άγιο.