Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020
x

ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς και κυρίως στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, ώστε η οικονομική προσαρμογή να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδ

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς και κυρίως στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, ώστε η οικονομική προσαρμογή να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη σύσκεψη που έγινε σήμερα, υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Όπως τόνισε μετά τη σύσκεψη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, συζητήθηκαν το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση ονομάζει και πρόγραμμα ανασυγκρότησης, η οικονομική πολιτική και οι μεγάλες αλλαγές, με το πρόγραμμα ριζικών ανατροπών, που πρέπει να γίνουν στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε άμεσες αποφάσεις και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε τρία χρόνια, ώστε στο τέλος της τριετίας να έχει μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το οποίο, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι η διάρκεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι τετραετής αλλά τριετής.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτό σημαίνει ότι το 2010 το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες και τα δύο επόμενα χρόνια ανα τρεις μονάδες.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός των Οικονομικών, είναι να καλυτερεύσει η οικονομία της χώρας και να δει μεγαλύτερο εισόδημα ο πολίτης.

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει σκληρά μέτρα, απάντησε ότι δεν υπάρχουν σκληρά, αλλά δίκαια, μέτρα και ότι είναι πιο δίκαιο για τον Έλληνα πολίτη η προσαρμογή να γίνει γρήγορα.

Η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι, σύμφωνα με την οδηγία του πρωθυπουργού, όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς, με την έννοια ότι θα πρέπει οι μεγάλες αλλαγές να γίνουν πολύ γρήγορα.

Στο επίκεντρο, τόνισε η κ. Κατασέλη, είναι ο πολίτης, η τόνωση της αγοράς, η ενίσχυση των επενδύσεων και το να αισθανθεί ασφαλής ο πολίτης.

Και επεσήμανε ότι η προσαρμογή και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πηγαίνουν μαζί.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει η αύξηση του ΦΠΑ από το 9 και το 19% που βρίσκεται σήμερα, αλλά ούτε κι η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

Επίσης, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει αναδρομικά, από το 2009, την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Αυτό θα γίνει από το 2010.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ