Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στρατηγική συμμαχία ΟΑΕΔ-Google για υποστήριξη νέων επιχειρηματιών

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της κατάρτισης ανέπτυξε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την έναρξη των εργασιών του 1ου SkillUp Forum.

Τη συνεργασία ΟΑΕΔ - Google με στόχο την υλοποίηση προγράμματος ψηφιακής κατάρτισης για άτομα ηλικίας έως 45 ετών που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέπτυξε τις δράσεις του υπουργείου στον τομέα της κατάρτισης στο συνέδριο, με το οποίο άνοιξαν οι εργασίες του 1ου SkillUp Forum για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα που διοργανώνουν έως τις 12 Σεπτεμβρίου ο ΟΑΕΔ και το Envolve Entrepreneurship στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργου Γεωργαντά, του Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδα Χριστόπουλου, του διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, της γενικής διευθύντριας της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυς Αντωνάκου και του Προέδρου του Envolve Entrepreneurship, Jimmy Αθανασόπουλου, του διευθύνοντα συμβούλου της Olympia Electronics, Δημήτρη Λακασά και εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας, της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνολογίας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στο πρόγραμμα η Google θα λειτουργήσει ως σύμβουλος κι έτσι, πέρα από την οικονομική ενίσχυση, οι νέοι επιχειρηματίες θα έχουν υποστήριξη ως προς το business plan, το marketing και τη στρατηγική για πωλήσεις. Όπως είπε, ήδη ο ΟΑΕΔ έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Αmazon, τη Cisco και τη Google με στόχο την ποιοτική κατάρτιση.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η Ελλάδα, παρά τα κονδύλια που έχει απορροφήσει για την κατάρτιση, είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι νέοι σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς. «Αυτό δεν μπορεί να γίνεται δεκτό», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κατάρτιση πρέπει να έχει αντίκρισμα, γιατί «τα λεφτά είναι πολύτιμα και δεν μπορούμε να τα πετάμε από το παράθυρο». Ο υπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για να γίνει η κατάρτιση πιο ουσιαστική και οι δράσεις θα στηρίζονται στην ποιότητα, στη συνεχή αξιολόγηση και στην πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των χρηστών, εργαζομένων και ανέργων.

Σχετικά με το πρόγραμμα, η κ. Αντωνάκου, ανέφερε ότι είναι το τρίτο στη σειρά πρόγραμμα που υλοποιεί η Google με τον ΟΑΕΔ τον τελευταίο χρόνο, κάτι που, όπως είπε, δείχνει συνέχεια και συνέπεια. «Η καινοτομία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι αφορά ηλικίες έως 45 ετών, γιατί οι ψηφιακές δεξιότητες δεν αφορούν μόνο τους νέους και τους ανέργους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η δράση αναφέρεται σε βασικά πράγματα του επιχειρείν, που αποτελούν τη βάση και την υποδομή για το στήσιμο μιας επιχείρησης. Και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα είναι σημαντικό και πρωτοποριακό, καθώς η θεωρία, δηλαδή η εκπαίδευση και η κατάρτιση, συνοδεύεται με την πράξη, δηλαδή τη χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ ανέφερε πως η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η αύξηση των δεξιοτήτων και σημείωσε ότι στόχος του φόρουμ είναι να συζητηθούν οι προκλήσεις, οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην αγορά εργασίας και να μειωθεί δραστικά η ανεργία. «Υπάρχει η απασχόληση αλλά υπάρχει και η αυτοαπασχόληση και μαζί με την Envolve Entrepreneurship έχουμε συνεργασία, να βάλουμε όλα τα πράγματα στην ατζέντα, ώστε κράτος και ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν», είπε. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα το χαρακτήρισε ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν πολλές ανάλογες συνεργασίες και πολλά προγράμματα για ποιοτική κατάρτιση, η οποία δεν είναι έξοδο, αλλά επένδυση.

Στην ανάγκη ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων αναφέρθηκε ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος σημείωσε πως πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση στην κατάρτιση, αλλά οι δράσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και να έχουν προστιθέμενη αξία. «Δεν πρέπει να αποκτούμε δεξιότητες ως τίτλους ή μόνο για να έχουν κάποιοι ένα επίδομα προσωρινό», είπε χαρακτηριστικά. Ο υφυπουργός σημείωσε πως οι κανόνες στην αγορά εργασίας άλλαξαν αρκετά πριν από τον κορωνοϊό, όμως η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής. «Είναι πρώτη φορά που δεν δικαιούμαστε να μην παρακολουθήσουμε αυτές τις αλλαγές και να μην αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις συνέργειες με τις εταιρείες που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν», τόνισε.
Την ανάγκη να επενδύουμε συνεχώς στην εκπαίδευση των δεξιοτήτων τόνισε ο κ. Λακασάς, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν «να συνεχίσουμε να παράγουμε αποφοίτους χωρίς να ενδιαφερθούμε αν συνάδουν με επαγγέλματα που θα διαμορφωθούν στο μέλλον. Ξέρουμε ποια είναι αυτά. Δεν είναι μυστικό, αλλά επιμένουμε να στρουθοκαμηλίζουμε», είπε, τονίζοντας ότι από το 2008 έως το 2017 έφυγαν από την Ελλάδα 467.000 νέοι άνθρωποι, δηλαδή το 6% με 8% του συνόλου των πτυχιούχων, στερώντας από τη χώρα το πιο σημαντικό της κεφάλαιο. Ο κ. Λακασάς τόνισε ότι πρέπει να εκπαιδευτεί το ανθρώπινο δυναμικό και να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την κατάρτιση του προσωπικού τους.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, πως η κυβέρνηση στηρίζει κάθε προσπάθεια για να αποκτήσουν εργαζόμενοι δεξιότητες, γι’ αυτό και ενέταξε στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 τέτοιου είδους δράσεις με έμφαση στις πράσινες και στις ψηφιακές δεξιότητες. «Ο κόσμος που έρχεται είναι ψηφιακός», είπε και πρόσθεσε πως «οφείλουμε να προσαρμοστούμε και να επενδύσουμε σε αυτό που έρχεται».