Skip to main content

Στρατηγικό εταίρο για τη θυγατρική ζωοτρόφων ψάχνει η Δωδώνη

Την «πόρτα» για την εκκίνηση των διαδικασιών «άνοιξε» η ΑΤΕbank, η οποία ζήτησε από τη γαλακτοβιομηχανία να απαγκιστρωθεί από την περσινή επένδυση, που αποδείχτηκε μια λανθασμένη επιλογή.
Σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τη θυγατρική της «Ζω–Δω», που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ζωοτροφών, προχωρά και επίσημα η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Ηπείρου «Δωδώνη ΑΕ».

Την «πόρτα» για την εκκίνηση των διαδικασιών «άνοιξε» η ΑΤΕbank, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τη γαλακτοβιομηχανία, στην οποία κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, να απαγκιστρωθεί από μια επένδυση που ολοκλήρωσε μόλις πριν περίπου ένα χρόνο, έχοντας διαπιστώσει ότι επιχειρηματικά είχε προβεί σε μια λανθασμένη επιλογή.

Ενδεικτικό της «αστοχίας» που καταγράφηκε είναι το γεγονός ότι ενώ η συγκεκριμένη επιχείρηση αποκτήθηκε για να τροφοδοτεί με ζωοτροφές τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται η Δωδώνη, εκείνοι αποδείχθηκε ότι αγόραζαν από άλλες πηγές, με πιο φθηνές τιμές.

Όπως προκύπτει από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει δημοσιεύσει από χθες η Δωδώνη, στις προθέσεις της είναι να διευκολύνει την είσοδο του επενδυτή στο κεφάλαιο της θυγατρικής. Σύμφωνα με τους όρους της σχετικής προκήρυξης ο επενδυτής θα αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας, καθώς και τη διαχείριση ενεργητικού και παθητικού της, ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλίσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, προτείνοντας και τρόπους εξασφάλισης των δανείων που έχουν συναφθεί από τη Ζω – Δω.

Η διαδικασία θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, με τους ενδιαφερόμενους κατά το πρώτο στάδιο να πρέπει να καταθέσουν στον μέτοχο της επιχείρησης, μέχρι τις 2 Ιουλίου, μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος, στην οποία θα περιγράφονται στοιχεία για τις προθέσεις και τους στόχους τους, για το ποσοστό που θέλουν να αποκτήσουν αλλά και τους προτεινόμενους τρόπους χρηματοδότησης του εγχειρήματος.

Αμέσως μετά και σε διάστημα 10 ημερών θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών από το μέτοχο της εταιρείας και η διαδικασία θα περάσει στη δεύτερή της φάση, όπου όσοι επενδυτές έχουν προκριθεί θα κληθούν να υπογράψουν δήλωση εμπιστευτικότητας, που θα τους επιτρέπει να ζητούν πρόσθετα οικονομικά στοιχεία για την προς πώληση επιχείρηση. Στη συνέχεια θα τους γίνει γνωστό το πότε θα υποβάλλουν τη δεσμευτική οικονομική τους προσφορά, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται και με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 100 χιλ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία της διαδικασία, η Δωδώνη, ως μέτοχος της Ζω – Δω, θα διεξάγει απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρώτο προτεινόμενο ενδιαφερόμενο επενδυτή,  προκειμένου να οριστικοποιήσει τους όρους της συμφωνίας. Η αποδοχή της τελικής προσφοράς θα συντελεστεί με την κοινοποίηση σχετικού εγγράφου όπου θα ορίζεται χρονοδιάγραμμα περαίωσης της συμφωνίας και υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας. Κατόπιν θα ακολουθήσει η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα δώσει το «πράσινο φως» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της προς Ζω – Δω, με παραίτηση των δικαιωμάτων του παλαιού μετόχου και με καταβολή μετρητών, ώστε ο επενδυτής να αποκτήσει το ποσοστό που επιθυμεί με την έκδοση νέων μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζω – Δω λειτουργεί στην Πεδινή Ιωαννίνων μέσα σε οικόπεδο 23,5 στρεμμάτων και με στεγασμένους χώρους 8 στρεμμάτων, διαθέτοντας πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό. Τα προϊόντα που παράγει συμπεριλαμβάνουν ιχθυοτροφές, μίγματα αιγοπροβάτων, χοιρινών και βοοειδών, συμπυκνώματα και ισορροπιστές, καθώς και μίγματα, αλλά και συμπυκνώματα πτηνοτροφών και πουλερικών.