Skip to main content

Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά: Τι να προσέξουμε από εδώ και στο εξής

Η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο είναι ομόθυμη. Τα σχέδια εντυπωσιακά, όμως πρέπει από τώρα να προσέξουμε ορισμένα ζητήματα.

Κι όμως αυτό το στοίχημα είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί η Θεσσαλονίκη να το κερδίσει. Αναφέρομαι στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και τα σχέδια που αρχίζει πλέον να υλοποιεί ο ομώνυμος δήμος για τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο.

Και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει όντως ένας εξαιρετικός δημόσιος χώρος σε αυτό το πολύτιμο, ειδικά για τη δυτική Θεσσαλονίκη, κομμάτι γης, επειδή για πρώτη φορά βλέπω τόσο μεγάλη συναίνεση γύρω από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου.

Η κυβέρνηση το υποστηρίζει και μάλιστα έχει ήδη κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της παραχώρησης. Ο δήμος προφανώς και το στηρίζει, αφού στην ουσία δικό του σχέδιο είναι. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το χρηματοδοτεί γενναία ώστε να υλοποιηθούν τα πρώτα αναγκαία έργα. Τα κινήματα είναι παρόντα, ενώ και η Εκκλησία συνεισφέρει στον κοινό σκοπό.

Πιστεύω πως αν εξ αρχής δεν υπήρχε αυτή η ομοθυμία και η κοινή βούληση να γίνει πράξη αυτό το σπουδαίο έργο για το πολεοδομικό συγκρότημα, δε θα φτάναμε ποτέ στις σημερινές εξελίξεις.

Από ό,τι καταλαβαίνω υπάρχουν ενστάσεις. Ειδικά από την αντιπολίτευση στο δήμο, αλλά και από μέλη των κινημάτων, που είναι τα πρώτα τα οποία πάλεψαν για την απόδοση του χώρου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τέτοιες ενστάσεις και διαφωνίες όμως θεωρώ ότι είναι και αναγκαίες και γόνιμες. Μπορούν να συμβάλουν σε διορθώσεις στρεβλώσεων, μπορούν να συμβάλουν στο δημόσιο διάλογο και στη βελτίωση των παρεμβάσεων. Εφόσον βέβαια όλοι έχουν κοινό στόχο τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου και το συμφέρον της πόλης.

Η ουσία όμως είναι ότι το στρατόπεδο παίρνει το δρόμο του για να γίνει μητροπολιτικό πάρκο κι αν κρίνω από τα σχέδια των επιστημόνων και τις μακέτες (αυτά έχουμε προς το παρόν) το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό (δείτε περισσότερα εδώ).

Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Έχουν τεθεί κι από εκπροσώπους φορέων, αλλά νομίζω δε δόθηκε η δέουσα προσοχή.

Το πρώτο είναι η χρηματοδότηση. Παρά τα πολλά χρήματα που θα διαθέσει η περιφέρεια από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, αυτά είναι αρκετά για να γίνει μόνο η αρχή. Συνεπώς, πολύ γρήγορα θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση και οι ενέργειες εξασφάλισής της πρέπει να γίνουν τώρα. Χωρίς καθυστερήσεις, διότι ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ημιτελές ή ατελές.

Μια δεύτερη παράμετρος είναι η βιωσιμότητα του μητροπολιτικού πάρκου. Να γίνει είναι ίσως το πιο... εύκολο μέρος. Να διατηρηθεί όμως σε καλή κατάσταση, να συντηρείται τακτικά και να αποδίδει σε βαθμό που να καλύπτει τα έξοδά του είναι μια πολύ δύσκολη παράμετρος.

Όπως έχω καταλάβει κάποιες προβλέψεις στο σχέδιο δείχνουν ότι θα υπάρξει και ενός είδους επιχειρηματικότητα. Και σ' αυτή την επιχειρηματικότητα διακρίνω ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις.

Εκείνοι λοιπόν που αντιδρούν θα πρέπει να προτείνουν κιόλας εναλλακτικούς τρόπους για να είναι βιώσιμο το μητροπολιτικό πάρκο. Σε άλλες εποχές θα ήταν εύκολο να καλέσουμε την όποια κυβέρνηση να το συντηρήσει ως υποχρέωσή της ή το δήμο να κόψει το λαιμό του και να το κάνει. Στις εποχές που ζούμε όμως κινδυνεύουμε να κάνουμε κάτι εξαιρετικό, το οποίο μπορεί να απαξιωθεί τάχιστα εάν δεν είναι βιώσιμο.

Θεωρώ δε εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο αυτή της συντήρησης του πάρκου, ώστε να μην καταλήξει μια αλάνα με κατεστραμμένες υποδομές κι ακόμη ένας ελεύθερος χώρος που δεν τον σέβεται κανείς.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα εξετάσουν οι αρμόδιοι και πιστεύω θα το κάνουν. Δεν έχω καμιά διάθεση μιζέριας, μόνο κάποιες επισημάνσεις κάνω. Κατά τα άλλα, καλό είναι να ακολουθηθεί ο δρόμος της συναίνεσης, να ακουστούν δημοσίως όλες οι απόψεις και να αρχίσει να γίνεται πράξη το συντομότερο ένα από τα σπουδαιότερα έργα, μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στη Θεσσαλονίκη. Σε όλη τη Θεσσαλονίκη.