Skip to main content

«Στραβώνουν» σχεδόν κλεισμένες δουλειές; Το Ιράν και οι Ιταλοί

Αρχίζει να «στραβώνει» η συζήτηση των ΕΛΠΕ με τους Ιρανούς. Eπειδή αισθάνονται πλέον περιζήτητοι, καθυστερούν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Αρχίζει να «στραβώνει» η συζήτηση των ΕΛΠΕ με τους Ιρανούς. Προφανώς επειδή αισθάνονται πλέον περιζήτητοι, καθυστερούν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα, σχετικά με τη ποσότητα του αργού πετρελαίου που θα στείλουν στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «ανεβάζουν συνεχώς την τιμή». Το αποτέλεσμα; Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, τα ΕΛΠΕ δεν έχουν κάνει την παραγγελία και επίσημα! Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά ξεκινά να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις της. Έως το τέλος αυτής της εβδομάδας θα πληρώσει την πρώτη δόση από την παλιά οφειλή των 560 εκατ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, θα πιστώσει τους Ιρανούς με 100 εκατ. δολάρια. Η Τεχεράνη δέχθηκε ότι η οφειλή είναι 560 εκατ. και όχι 840 εκατ. που υπολόγιζε αρχικά.

Να σημειωθεί πάντως ότι η παραπάνω ενεργειακή εμπλοκή, δεν είναι η μοναδική των τελευταίων ημερών. Όπως μαθαίνουμε, στελέχη των Edison, Enel, Eni, και Terna βρέθηκαν πριν μερικά 24ωρα στην Ελλάδα. Συναντήθηκαν με τις διοικήσεις των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ, τις περισσότερες φορές παρουσία του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας (Σκουρλέτης). Το πρόβλημα είναι ότι δεν μίλησαν για δουλειές, όπως περίμενε η Αθήνα. «

Μας έδωσαν ...συμβουλές και έφυγαν» λένε από την ελληνική πλευρά. Πηγή μας, ωστόσο, που είναι σε θέση να γνωρίζει, μας λέει ότι ειπώθηκαν και «πικρές» κουβέντες από τους Ιταλούς. Όπως, για παράδειγμα: «Πώς θέλετε να πουλήσετε και μάλιστα σε καλή τιμή, τον ΑΔΜΗΕ, από τη στιγμή που το κράτος σας θα διατηρεί το 51% της εταιρείας;».