Skip to main content

Κερδοφορία με όπλο τις εξαγωγές για την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης

Πάνω από το 60% των πωλήσεων της λαχαναγοράς της ΚΑΘ αφορούν εξαγωγές, κυρίως στις Βαλκανικές χώρες, ανέφερε ο πρόεδρός της, Δημήτρης Χαμπίδης.

Για πολύ υψηλή δυναμική της Κεντρικής Αγοράς της Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), με σημαντική αύξηση των εξαγωγών που την καθιστούν πλέον κερδοφόρα, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Χαμπίδης.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για την εκδήλωση «Αγαπώ την Αγορά μου», ανέφερε πως η διάθεση των ελληνικών προϊόντων έχει σημειώσει σπουδαία ποιοτική βελτίωση τα τελευταία χρόνια, γεγονός που την καθιστά τον πιο δυναμικό κλάδο στην Ελλάδα, ικανό να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Η ΚΑΘ αποτελείται από την λαχαναγορά και την κρεαταγορά. Η λαχαναγορά έχει μια τεράστια δυναμική, καθώς πάνω από το 60% των πωλήσεων είναι εξαγωγές, κυρίως στις Βαλκανικές χώρες», επεσήμανε ο κ. Χαμπίδης. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΑΘ από το 2015 στο 2016 οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν κατά 22%, κι έτσι μηδενίστηκε το αρνητικό ισοζύγιο.

Όπως λέει ο κ. Χαμπίδης, οι δυνατότητες και προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, είναι πολύ μεγάλες. «Τα ελληνικά προϊόντα είναι αναγνωρίσιμα και προτιμητέα σε όλο τον κόσμο», τόνισε και προσέθεσε: «Έχουμε ξεπεράσει κάποιες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζαμε και όλα τα ελληνικά προϊόντα πλέον είναι πιστοποιημένα και πληρούν τα διεθνή κριτήρια. Ακόμη, συμπεριλαμβάνονται σε αυτά νέες ποικιλίες τις οποίες απαιτεί η αγορά. Επιπλέον, καλύψαμε το θέμα της εμφάνισης και πλέον τα προϊόντα που εξάγονται από την Ελλάδα δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με αυτά που προέρχονται από την Ιταλία ή την Γερμανία».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο, χρειάζεται ακόμη να λυθούν ορισμένα προβλήματα, όπως είναι η μεταφορά των προϊόντων, η οποία τόνισε πως είναι το μεγάλο κενό των αγορών. «Αν λύσουμε αυτά τα προβλήματα θα έχουμε αυξήσεις που δεν μπορούμε να φανταστούμε», ανέφερε.

Όσον αφορά την ένταξη της ΚΑΘ στο υπερταμείο, ο κ. Χαμπίδης δήλωσε πως δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής την λειτουργία της εταιρείας. «Η Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης ανήκει κατά 100% στο δημόσιο και εποπτεύεται από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Γεωργίας. Η ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι συνεχίζουμε το έργο μας κανονικά», τόνισε.