Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στρώματα και μπάζα στην προστατευόμενη περιοχή του Γαλλικού (φωτο)

Καταγγελία οικολογικής ομάδας αναδεικνύει ένα μείζον ζήτημα ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και διαχείρισης ογκωδών απορριμμάτων.

Στρώματα και υλικά ανακαίνισης (ογκώδη) εντόπισε η οικολογική ομάδα «Εχεδώρου Φύσις» στον προστατευόμενο υγροβιότοπο του Γαλλικού ποταμού, προβαίνοντας σε καταγγελία και δημοσιοποίηση του ζητήματος.

Στην ανακοίνωσή της η συγκεκριμένη ομάδα αναφέρει ότι η προέλευση αυτών των μπάζων (φωτογραφίες των οποίων έχει δημοσιοποιήσει) είναι συγκεκριμένο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανακαίνισε μονάδα εντατικής θεραπείας και μάλιστα δίπλα στην υψικάμινό του έχει αποθέσει και δεύτερη παρτίδα ανάλογων υλικών.

Ο εκπρόσωπος της «Εχεδώρου Φύσις», Γιώργος Κωνσταντινίδης, τόνισε πως έχει ερευνήσει το θέμα και το έθεσε υπόψη αρμοδίων του νοσοκομείου, χωρίς να λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις.

Η Voria.gr επικοινώνησε με τον διοικητή του ίδιου νοσοκομείου, ο οποίος επισήμανε ότι όντως έγινε ανακαίνιση στο νοσοκομείο, όμως τα στρώματα και τα υλικά βρίσκονται σε συγκεκριμένο σημείο του νοσοκομείου και πρόκειται να παραληφθούν από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης για τα ογκώδη. Δεν απέκλεισε όμως την πιθανότητα κάποιοι να έχουν κλέψει στρώματα και να τα απέρριψαν κάπου αλλού... Μάλιστα, ο διοικητής του νοσοκομείου τόνισε ότι δεν έχει έρθει κανείς σε επαφή με τον ίδιο για να καταγγείλει κάτι τέτοιο και σημείωσε ότι τα στρώματα βρίσκονται σε συγκεκριμένο σημείο του αύλειου χώρου προς παραλαβή για καταστροφή.

«Έχουμε όλο αυτό το διάστημα έρθει σε επικοινωνία με το τεχνικό διευθυντή αλλά και την γραμματεία του διοικητή του νοσοκομείου, αλλά δεν έδειξαν ενδιαφέρον ή μάλλον θελήσαν να αποσιωπήσουν το θέμα, δίνοντας διφορούμενες απαντήσεις κάθε φορά. Επίσης έγινε και ενημέρωση του δήμου Δέλτα για το θέμα και ενεργοποιήθηκε άμεσα η αντιδημαρχία καθαριότητας και πρασίνου, όπου κάναμε μαζί και την αυτοψία στο χώρο. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ποιος έδωσε την εντολή για την απομάκρυνση από το νοσοκομείο των σκουπιδιών αυτών και με ποια έγραφα», τονίζεται στην καταγγελία.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Δέλτα, Γιώργος Κυριακίδης, «αμέσως μετά την κοινοποίηση της καταγγελίας πραγματοποιήσαμε αυτοψία στο χώρο και εντοπίσαμε σε δυσπρόσιτο σημείο τα στρώματα και τα υλικά ανακαίνισης, τα οποία είναι πολλά. Δεν τα έχουμε συλλέξει ακόμη, λόγω της βροχής, που είχε ως αποτέλεσμα να βουλιάζουν τα φορτηγά μας και να μην μπορούμε να προσεγγίσουμε στο σημείο. Καθαρίσαμε έτσι από άλλα μπάζα την περιοχή όπου μπορούσαμε να προσεγγίσουμε και τις επόμενες μέρες, μόλις στεγνώσει το έδαφος θα απομακρύνουμε και τα συγκεκριμένα υλικά, τα οποία δεν γνωρίζω αν είναι από νοσοκομείο, όμως είναι πολλά».

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, όμως η διερεύνησή του αφορά στις αρμόδιες αρχές και γι' αυτό το λόγο ο εκπρόσωπος της ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» επισήμανε στη Voria.gr ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει επίσημη καταγγελία στο αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι άλλωστε και αυτό που θα διερευνήσει την προέλευση και διαδρομή των υλικών και της πηγής της ρύπανσης.

Σύμφωνα με τη διαδικασία διαχείρισης των ογκωδών απορριμμάτων, η διοίκηση του νοσοκομείου, που είναι στην περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης, όφειλε να ενημερώσει για τη συλλογή και διαχείρισή τους τον οικείο δήμο κι αυτός να τα μεταφέρει στον ΣΜΑ Τούμπας.

Πώς μπορεί να κατέληξαν τα συγκεκριμένα απορρίμματα σε μια δυσπρόσιτη περιοχή του Γαλλικού ποταμού είναι θέμα προς διερεύνηση.



Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που μπάζα, ογκώδη, ελαστικά, καλώδια και άλλου είδους φορτία απορριμμάτων αδειάζονται στον Γαλλικό ποταμό και σε όλη την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, το οποίο πολλάκις έχει μετατραπεί σε μπαζότοπο.

Η Voria.gr αποφεύγει τη δημοσιοποίηση της επωνυμίας του νοσοκομείου, παρότι αυτό κατονομάζεται στην καταγγελία για ευνόητους λόγους και μέχρι να αποδειχθεί ότι όντως στρώματα και μπάζα προέρχονται από το συγκεκριμένο νοσοκομείο ή σωστότερα από κάποιο νοσοκομείο.