Skip to main content

Στρος-Καν: Ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία των ισχυρών οικονομιών

Έκκληση προς τις μεγάλες οικονομίες να συνεργασθούν ώστε να αποφευχθεί ένας παγκόσμιος συναλλαγματικός πόλεμος απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.
Έκκληση προς τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, να συνεργασθούν ώστε να αποφευχθεί ένας παγκόσμιος συναλλαγματικός πόλεμος, που θα έθετε σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση.

Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου που διοργανώθηκε στη Γιάλτα της Ουκρανίας, ο κ. Στρος-Καν επισήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, παραδέχθηκε όμως ότι η ανάκαμψη είναι ανισομερής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απροθυμία των μεγάλων οικονομιών να επαναλάβουν το συντονισμό που είχαν επιδείξει όταν εφάρμοζαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ανάκαμψη.

«Διαβλέπουμε στον κόσμο την πιθανότητα να εκραγεί ένας συναλλαγματικός πόλεμος», κατά τη διάρκεια του οποίου πολλές χώρες θα προσχωρήσουν στην κούρσα της υποτίμησης των νομισμάτων τους, τόνισε στους δημοσιογράφους ο Στρος-Καν κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης YES (Yalta European Strategy). «Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει μπει σε τροχιά», αλλά χωρίς μία επιστροφή προς την αρχή της συνεργασίας «πρόκειται να βγούμε από τη μία κρίση και να βυθισθούμε σε μία άλλη», προειδοποίησε ο κ. Στρος-Καν.

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι κυβερνήσεις αρκετών χωρών -από Κολομβία μέχρι Σιγκαπούρη- έχουν παραδεχθεί ότι παρεμβαίνουν στις αγορές, με στόχο να πιέσουν προς τα κάτω την τιμή των εθνικών τους νομισμάτων, ώστε να καταστήσουν φθηνότερες τις εξαγωγές.

Πέραν της άρνησης για οικονομική συνεργασία, ο κ. Στρος-Καν τόνισε ότι η ανεργία και το ιδιωτικό χρέος αποτελούν παράγοντες απειλητικούς για την ανάκαμψη. Αναφερόμενος στην Κίνα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι κινεζικές αρχές θα προχωρήσουν σε βήματα που θα επιτρέψουν την ανατίμηση του γιουάν, προειδοποίησε όμως ότι είναι λάθος για τις άλλες χώρες να κρύβουν τα προβλήματά τους πίσω από τη συναλλαγματική πολιτική της Κίνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «FT», Γαλλία και Κίνα βρίσκονται σε συνομιλίες περί συντονισμού σε ζητήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών, ώστε να προωθήσουν τη σταθερότητα του συναλλαγματικού συστήματος, στον απόηχο της κρίσης. Ανώτατο στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης -που διατήρησε την ανωνυμία του- διέψευσε ως «αβάσιμες» τις συγκεκριμένες πληροφορίες.