Skip to main content

«Στρουθοκαμηλισμός» στο κρέας της στρουθοκαμήλου

Το καταναλωτικό κοινό δεν είναι ενημερωμένο για τα οφέλη που προσφέρει το κρέας της. Ο κ.Γ. Αχλατλής, ιδιοκτήτης στρουθοφάρμας, μιλάει στη Voria.gr για το σπάνιο αυτό πουλί και υποστηρίζει πως το αρμό

Η εκτροφή στρουθοκαμήλων εμφανίστηκε στην Ελλάδα πολύ ξαφνικά, χωρίς να έχουν εξεταστεί οι ανάγκες της Ελληνικής αγοράς, αναπτύχθηκε μαζικά και αποτέλεσε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Η «Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων» ήταν η πρώτη που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το έτος 1995 , φέρνοντας την τεχνογνωσία 2 χρόνων από φάρμα του εξωτερικού

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 1999 έως και το 2002 εγκρίθηκαν από τις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας συνολικά 18 ανάλογα επενδυτικά σχέδια, όμως παράλληλα αναπτύχθηκαν και πολλές στρουθοφάρμες, με περιορισμένο αριθμό γεννητόρων, χωρίς την κρατική επιχορήγηση.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr, ο ιδιοκτήτης της «Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων»κ. Γιάννης Αχλατλής πριν από 6 χρόνια λειτουργούσαν περισσότερες από 120 στρουθοφάρμες. «Σήμερα έχουν επιβιώσει μόνο δέκα. Θεωρώ ότι ευθύνεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διότι δεν μας στήριξε όσο θα έπρεπε, προκειμένου να προωθηθεί η στρουθοκάμηλος. Το καταναλωτικό κοινό δεν έχει ενημερωθεί για την ωφελιμότητα του κρέατός της», προσθέτει ο κ. Αχλατλής.

Ιστορία της στρουθοκάμηλος

Η στρουθοκάμηλος, πτηνό της νότιας Αφρικής, άρχισε να εκτρέφεται στην πατρίδα της πριν από 150 χρόνια περίπου. Σήμερα η εκτροφή της είναι αναπτυγμένη στις ΗΠΑ, Ισραήλ, Κίνα, Σουηδία, Αγγλία, Ιταλία, Βέλγιο και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες χώρες.

Η στρουθοκάμηλος είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον από τους αρχαίους ήδη χρόνους. Αποτελούσε ένα από τα καλύτερα θηράματα. Για το κρέας και τα φτερά της υπάρχουν παραστάσεις στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών που το δείχνουν να κυνηγά στρουθοκαμήλους με τόξο. Σε ειδικές τελετές, στην Αίγυπτο και στη Ρώμη, τη χρησιμοποιούσαν και ως υποζύγιο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι, όπως στα μέρη αυτά, καθώς και στην Ελλάδα, εκτρεφόταν ως οικόσιτη.
Ο άνθρωπος, παλαιότερα, κυνηγούσε τη στρουθοκάμηλο για τα φτερά της. Αυτά τα χρησιμοποιούσαν κυρίως για να στολίζουν τα καπέλα και γενικά τις ενδυμασίες τους. Κατά τα τέλη του 18 ου αιώνα, η βασίλισσα «μόδα» επέβαλε να χρησιμοποιούνται φτερά της στρουθοκαμήλου ως εξαρτήματα της γυναικείας αμφίεσης, ενώ τον επόμενο αιώνα η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας συνέχισε αυτή τη μόδα. Σημειωτέον ότι τα φτερά στρουθοκαμήλου χρησιμοποιούνται και σήμερα ως το έμβλημα του πρίγκιπα της Ουαλίας.

Η εκτροφή της στρουθοκαμήλου άρχισε το 1880 με παραγωγικό στόχο την επωφελή χρησιμοποίηση κυρίως των φτερών της. Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου η αγορά των φτερών στρουθοκαμήλου κατέρρευσε, οπότε τη δεκαετία του 1940 άρχισαν να αναγνωρίζονται οι ποιοτικές ιδιότητες του δέρματός της. Από εκεί και πέρα οι στρουθοκάμηλοι εκτρέφονταν όχι μόνο για τα φτερά τους και το δέρμα τους, αλλά και για το κρέας τους.

Το κρέας των στρουθοκαμήλων είναι ιδιαίτερα υγιεινό. «Οι γυναίκες που προσέχουν τη σιλουέτα τους μπορούν να το καταναλώνουν άφοβα, καθώς δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και θερμίδες, ενώ παράλληλα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία», αναφέρει στη Voria.gr ο κ. Αχλατλής.

«Στη χώρα μας είναι απαγορευτικά υψηλή η τιμή του, λόγω της περιορισμένης παραγωγής και έτσι δε διευκολύνεται η μαζική απορρόφησή του

. Ωστόσο ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το κρέας της στρουθοκαμήλου είναι ακριβό, διότι πρόκειται για φιλέτο, δεν αγοράζει ούτε κόκαλα ούτε λίπος»,καταλήγει ο κ. Αχλατλής.

 

 


Η «Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων»

Η εταιρία βρίσκεται έξω από το χωριό Πεντάπολη, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη των Σερρών. Επεκτείνεται σε μια έκταση των 40 στρεμμ. είναι κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη με σύγχρονο εκκολαπτικό εξοπλισμό. Το συγκεκριμένο είδος στρουθοκαμήλων που εκτρέφονται στη φάρμα έχει μεγάλες αντοχές στις αντίξοες καιρικές συνθήκες (αντέχει σε θερμοκρασίες από -15 C έως και +45C.

Βασική ώθηση στην εξέλιξη της επιχείρησης αποτέλεσε και η εκμετάλλευση του Ευρωπαϊκού προγράμματος LEADER II, στο οποίο και εντάχθηκε με επιτυχία. Η Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER II, αποτέλεσε μια πιλοτική εφαρμογή για την ολοκληρωμένη τοπική αγροτική ανάπτυξη με καινοτόμο χαρακτήρα σε μια περιοχή που γεωγραφικά κάλυπτε την έκταση 103 πρώην «προ-Καποδιστριακών». Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε είναι διαρθρωμένο ως εξής:

Τεχνική στήριξη
Επαγγελματική κατάρτιση
Αγροτουρισμός
Μικρές επιχ/σεις – Βιοτεχνίες, υπηρεσίες παρεχόμενες σε μικρή κλίμακα
Αξιοποίηση επιτόπου και εμπορία της γεωργικής, δασικής και αλιευτικής παραγωγής
Διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος και του περιβάλλοντα χώρου
Διακρατική συνεργασία

Μορφή Εταιρίας
Η επιχείρηση είναι οικογενειακής μορφής και απασχολούνται σε αυτή 3-4 άτομα. Στη μονάδα υπάρχει το τμήμα αναπαραγωγής (αυγά, νεοσσοί, παραγωγικά πουλιά), καθώς και το τμήμα παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας νωπού κρέατος και κρεατοσκευασμάτων. Το τμήμα αναπαραγωγής χωρίζεται σε διάφορα μέρη και ανάλογα με τις φάσεις ζωής κάθε στρουθοκαμήλου.

Χριστίνα Καραμανίδου

 

Business Story
Off