Skip to main content

Απόφοιτοι της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής μιλούν για το Study USA

Με σωστή κατάρτιση απόφοιτοι της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής πετούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για σπουδές στο πλαίσιο προγράμματος υποτροφιών.

Δυσκολίες, πολύ διάβασμα, αλλά και φιλικοί καθηγητές και εγκάρδια υποδοχή από άλλους φοιτητές. Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψαν οι οκτώ απόφοιτοι της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής τη μέχρι τώρα εμπειρία τους από τις σπουδές σε αμερικανικά πανεπιστήμια μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα  «Study USA» που υλοποιεί η Σχολή, μέσω του οποίου τα τελευταία επτά χρόνια 48 μαθητές συνέχισαν με υποτροφία –συνολικού ύψους 11,2 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α.- τις σπουδές τους σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Οι οκτώ απόφοιτοι της ΑΓΣ Γιώργος Γκολόης, Αθανασία Κυτούδη, Ελένη Κυτούδη , Νεφέλη Ιβάνοβιτς, Χριστίνα Ρέπα , Ειρήνη Συμεωνίδου, Μυρσίνη Μάνου Γεωργίλα και Δανάη Ψαραδέλλη, πλέον φοιτητές πανεπιστημίων των ΗΠΑ αποδέχθηκαν την πρόταση του τμήματος Student Services και γύρισαν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή προκειμένου να μιλήσουν σε μαθητές και των τριών τάξεων του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ για την εμπειρία τους.

Και οι οκτώ φοιτητές τόνισαν ότι οι γνώσεις που έλαβαν στα θρανία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αποδείχθηκαν πολύτιμες για τις σπουδές του στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι πολλά από τα εισαγωγικά μαθήματα του πανεπιστημίου, τα είχαν ήδη διδαχθεί στην ΑΓΣ και με αυτόν τον τρόπο αισθάνθηκαν ότι είχαν μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με συμφοιτητές τους από άλλες χώρες.  

Μια ξεχωριστή εμπειρία

Μιλώντας στην Voria.gr οι απόφοιτοι της ΑΓΣ αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια για το επίπεδο των σπουδών τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από το επίπεδο στο Kalamazoo. Οι σπουδές είναι απαιτητικές, αλλά δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα, λόγω της προετοιμασίας στην ΑΓΣ», λέει ο Γιώργος Γκολόης που πραγματοποιεί τις σπουδές του στο Kalamazoo College στο Μίσιγκαν.

Ο Γιώργος Γκολόης

Το πρόγραμμα βέβαια... «χώρισε» έστω και προσωρινά δύο αδελφές την Αθανασία και την Ελένη Κυτούδη.

Η Αθανασία σπουδάζει πλέον στο Union College στη Νέα Υόρκη, την ώρα που αδελφή της Ελένη είναι φοιτήτρια στο Franklin & Marshall College στην Πενσυλβάνια.

Οι αδερφές Ελένη και Αθανασία Κυτούδη

«Δεν αντιμετώπισα πρόβλημα προσαρμογής στο Κολέγιο. Όλα ήρθαν φυσιολογικά, σαν να ήμουν έτοιμη από καιρό», λέει στην Voria.gr η Αθανασία, με την Ελένη να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος λέγοντας πως «η προετοιμασία που έγινε στην ΑΓΣ μέσω του Study USA ήταν καθοριστική για να έχω μία εύκολη και άνετη προσαρμογή στο Κολέγιο»

Στο Haveford College σπουδάζει πλέον η Νεφέλη Ιβάνοβιτς, που και αυτή δεν ξεχνά τη σχολή από την οποία αποφοίτησε αφού όπως τονίζει «μου φάνηκαν πραγματικά πολύ χρήσιμες στο πανεπιστήμιο όλες οι γνώσεις που έλαβα στα θρανία της ΑΓΣ»

«Οι καθηγητές στο πανεπιστήμιο είναι τόσο υποστηρικτικοί όσο και οι καθηγητές μας στην ΑΓΣ», σημεώνει τέλος η Χριστίνα Ρέππα που ζει στο Λα Κρος του Ουινσκόσιν για σπουδές στο Viterbo University.

Νεφέλη Ιβάνοβιτς και Χριστίνα Ρέππα

Οι μαθητές των δύο λυκείων –πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα της Σχολής ‘Study USA’ και προετοιμάζονται για τα Αμερικανικά πανεπιστήμια- ρώτησαν τους οκτώ αποφοίτους για τις ακαδημαϊκές σπουδές στις Η.Π.Α. και την εκεί φοιτητική ζωή.

Οι φοιτητές παραδέχθηκαν ότι το πρώτο έτος έχει κάποιες σχετικές δυσκολίες, αλλά όσο οι μήνες περνούν, η κατάσταση βελτιώνεται διαρκώς. Παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι οι σπουδές στα αμερικανικά πανεπιστήμια απαιτούν αρκετό διάβασμα και ξεκαθάρισαν ότι τα Αμερικανικά πανεπιστήμια λειτουργούν σε διαφορετική βάση από τα ελληνικά καθώς υπάρχουν απουσίες, η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική και υπάρχουν πολλές εργασίες και διάβασμα. «Οι καθηγητές είναι φιλικοί, υποστηρικτικοί και πάντα διαθέσιμοι για να βοηθήσουν κάποιον φοιτητή. Και γενικότερα, η πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι πολύ προσιτή και γρήγορα θα βρείτε συμφοιτητές που θα γίνουν πραγματικοί φίλοι σας», πρόσθεσαν και τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην προσπάθειά που καταβάλλουν για να γίνουν δεκτοί σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α.

Το πρόγραμμα «STUDY USA»

Από την Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου όσοι μαθητές ενδιαφέρονται να συνεχίσουν σε κάποιο Αμερικανικό πανεπιστήμιο δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα Study USA της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη βάση στους βαθμούς, την αγγλική γλώσσα και το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Επίσης, οφείλουν να συμμετέχουν σε λέσχες και να αναπτύσσουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα στην οικοτροφειακή ζωή και τον εθελοντισμό. Στη Β’ τάξη, πρέπει να συνεχίσουν να έχουν καλούς βαθμούς και να ενισχύσουν σημαντικά το επίπεδο της αγγλικής γλώσσας. Έχοντας εξασφαλίσει την επιτυχία στο πρόγραμμα Study USA, στις αρχές της Γ’ τάξης του λυκείου κάνουν αιτήσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ στα οποία επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Τα πανεπιστήμια κάνουν την επιλογή τους αλλά παράλληλα παρακολουθούν και ενημερώνονται για τους βαθμούς των μαθητών μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς.