Skip to main content

«Συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, αν χρειαστεί»

Την ετοιμότητα της Κομισιόν να παρουσιάσει, αν χρειαστεί, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρωγής της ΕΕ προς την Ελλάδα, με συντονισμένη και αποφασιστική δράση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει, εφόσον χρειαστεί, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρωγής της ΕΕ προς την Ελλάδα, με συντονισμένη και αποφασιστική δράση, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν.

Η απόφαση ελήφθη στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες κι όπου το ζήτημα της Ελλάδας ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης.

Αναφερόμενος ειδικότερα σ΄αυτήν την απόφαση, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως, αν κριθεί αναγκαίο, η Επιτροπή έχει τα εργαλεία και τους μηχανισμούς για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας, πάντως, ότι, όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Ρεν, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε ακόμη ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί ενδελεχώς την εφαρμογή των μέτρων, που έχει λάβει η Ελλάδα και την επίπτωσή τους στον προϋπολογισμό, μέτρα τα οποία έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι κοινοτικοί επίτροποι επιβεβαίωσαν ότι αυτό που προέχει είναι ο σεβασμός των κανόνων, που αφορούν στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν εκτιμήσεις της Επιτροπής για τις επιπτώσεις των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά της μεγέθη, αρκέστηκε να πει ότι στις 25 Φεβρουαρίου, όταν θα ανακοινωθούν οι ενδιάμεσες προβλέψεις για τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και για την Ελλάδα.

Τέλος, υπενθύμισε ότι στις 19 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία, που έχει δοθεί στην Ελλάδα για να προσκομίσει πληροφορίες στην Επιτροπή, σχετικά με τη χρήση κάποιας μορφής συμβάσεων με διεθνείς τράπεζες για τον δανεισμό της και με βασικό ζητούμενο να εξακριβωθεί ότι αυτά τα εργαλεία ήταν συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία.