Skip to main content

Συμβολικό χτύπημα έξω από τη Βουλή

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγο πριν τις οκτώ χθες το βράδυ σε κάδο απορριμμάτων μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. «Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγο πριν τις οκτώ χθες το βράδυ σε κάδο απορριμμάτων μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στις 07.45 άγνωστος τηλεφώνησε στην «Ελευθεροτυπία» και είπε ότι σε δέκα λεπτά επρόκειτο να γίνει έκρηξη σε κάδο απορριμμάτων στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Η αστυνομία απέκλεισε άμεσα το χώρο και απομάκρυνε τη φρουρά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για αυτό και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη ήταν μεσαίας ισχύος. Από την έκρηξη προκλήθηκαν φθορές στο τζάμι της εισόδου της Βουλής από την πλευρά της Πλατείας Συντάγματος και σε ένα ακόμα τζάμι στον 3ο όροφο, ενώ στον προαύλιο βρέθηκαν μεταλλικά θραύσματα. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μεταλλικό κάδο και η εκρηκτική ύλη, όπως λένε οι ειδικοί, ήταν «γρήγορη», δηλαδή από δυναμίτη και δεν βρέθηκαν υπολείμματα της συγκεκριμένης ύλης.


Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Βουλή και σχολιάζοντας την έκρηξη βόμβας στο Σύνταγμα. Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έστειλε μήνυμα προς τους τρομοκράτες με δηλώσεις στον τόπο της έκρηξης μπροστά στη Βουλή. «Κάποιοι θέλουν να μας τρομάξουν και να μας πανικοβάλουν», είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Δεν φοβόμαστε και δεν πανικοβαλλόμαστε. Ο χώρος αυτός της Βουλής είναι υψηλού συμβολισμού, γι αυτό είναι αφύλαχτος και θα παραμείνει αφύλαχτος. Η Αθήνα είναι μία πόλη ασφαλής και δεν θα γίνει στρατοκρατούμενη. Αυτοί οι θρασείς που πραγματοποίησαν την ενέργεια να ξέρουν ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και μάλιστα πολύ σύντομα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους».

Σημειώνεται ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο παρτέρι με τους θάμνους σε μικρή απόσταση από το φυλάκιο του Άγνωστου Στρατιώτη, το οποίο και υπέστη μικρές υλικές ζημιές από την έκρηξη, ενώ έσπασαν και τζάμια της Βουλής. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην Ελευθεροτυπία είχε δώσει ακριβώς το χρόνο που επρόκειτο να γίνει η έκρηξη, αλλά και το σημείο που είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του για την έκρηξη στο Σύνταγμα αναφέρει τα εξής: «H βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε απόψε, σ΄ ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και στο Κοινοβούλιο αποτελεί βαρύτατη πρόκληση κατά της έννομης τάξης της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Πέρα από τον προφανή συμβολισμό της, η επίθεση αυτή στρέφεται συνολικά κατά της Ελληνικής κοινωνίας και πλήττει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, ζημιώνοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Μακριά από ακρότητες και υπερβολές, οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι η τρομοκρατία αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον τόπο μας. Γι΄ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με καθολική συστράτευση της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, των συνδικάτων και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών. Ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήρθε η ώρα να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα. Είναι δεδομένη η θέση της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα μας βρει συμπαραστάτες, στην περίπτωση που εφαρμόσει τα σωστά μέτρα και ακολουθήσει την ενδεδειγμένη πολιτική, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα μας».

Από την πλευρά του, το Γραφείου Τύπου του Συνασπισμού με ανακοίνωσή του τονίζει: «Η πράξη αυτή αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στη Δημοκρατία. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή βιώνει τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους ενέργειες επιδρούν αποπροσανατολιστικά και αξιοποιούνται ως άλλοθι για να αποθαρρυνθούν οι αναγκαίοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες απέναντι σε μια πολιτική που πλήττει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».

Την επίθεση καταδίκασε και το ΚΚΕ, μέσω του γραφείου Τύπου του κόμματος, το οποίο επισημαίνει: «Αυτή η ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης στην άγρια και ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα λαϊκά δικαιώματα. Αντίθετα βοηθάει και εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να φοβίσουν το λαό» ανακοίνωσε το .

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, υπογράμμισε: «Οι εγχώριοι τρομοκράτες ίσως πήραν την ιδέα από την ιστοσελίδα της τουρκικής επιχείρησης όπλων ΄Roketsan΄, η οποία όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού δελτίου defencenet.gr, δείχνει τη Βουλή των Ελλήνων στις φλόγες… Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δεν φοβάται, δεν υποστέλλεται. Αντιθέτως χαλυβδώνει το φρόνημα και την αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των υπονομευτών της».

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, σημείωσε ότι «η ομόθυμη καταδίκη, η θωράκιση των θεσμών μας και η κοινωνική συνοχή μας είναι ο μόνος τρόπος να περιθωριοποιήσουμε όσα στοιχεία θέλουν να εμφανίζουν την ασφαλή πόλη της Αθήνας ως ανοχύρωτη πόλη».