Skip to main content

Συμφωνία 5 εκατ. ευρώ για τη Global Finance

Σε μεταβίβαση τμήματος του ακινήτου που διαθέτει στην περιοχή Pipera, στο Βουκουρέστι, έναντι τιμήματος 5 εκ. ευρώ, προχωρά η Global Finance μετά τη συμφωνία που υπέγραψε πριν λίγες ημέρες με το σουηδ
Σε μεταβίβαση τμήματος του ακινήτου που διαθέτει στην περιοχή Pipera, στο Βουκουρέστι, προχωρά ο ελληνικός όμιλος διαχείρισης κεφαλαίων Global Finance μετά τη συμφωνία που υπέγραψε πριν λίγες ημέρες με το σουηδικό επιχειρηματικό όμιλο Medicover, που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας.

Το τίμημα, όπως αναφέρεται από πηγές στη ρουμανική πρωτεύουσα, ανήλθε στο ποσό των 5 εκ. ευρώ, ενώ στόχος των Σουηδών είναι να χρησιμοποιήσουν το νέο του απόκτημα προκειμένου να ανεγείρουν μια ιδιωτική νοσοκομειακή μονάδα.

Επί της ουσίας το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό fund επέλεξε με αυτό τον τρόπο να αξιοποιήσει μερικώς ένα από τα ακίνητά του στη Ρουμανία, καθώς η χώρα τον τελευταίο περίπου 1,5 χρόνο βιώνει βαθιά ύφεση στην οικονομία και ως εκ τούτου και στο χώρο της ανάπτυξης κι αξιοποίησης ακινήτων. Το αρχικό πλάνο της Global Finance για το οικόπεδο στην Pipera προέβλεπε την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα μεγάλου οικιστικού project, γνωστότερο και ως Global City. Ωστόσο, η δυσμενής συγκυρία στο οικονομικό περιβάλλον της Ρουμανίας, η οποία, επίσης, έχει ανοίξει «παρτίδες» με το ΔΝΤ και αναγκάζεται να υφίσταται «αιματηρές» θυσίες στον οικονομικό τομέα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή ροή των δόσεων του δανείου ύψους 20 δισ. ευρώ, που έχει συμφωνήσει, «πάγωσαν» την αγορά και υποχρέωσαν την εταιρεία να αναβάλει την υλοποίηση των σχεδίων της, που περιελάμβαναν την κατασκευή 381 διαμερισμάτων σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια. Εξαιτίας της αναβολής πάντως όσοι πελάτες είχαν υπογράψει προσύμφωνα για να αποκτήσουν κάποιο διαμέρισμα, πήραν πίσω τις προκαταβολές τους.

Το Global City όμως δεν είναι το μοναδικό επενδυτικό σχέδιο της Global Finance στη Ρουμανία. Αντιθέτως, στο «χαρτοφυλάκιο» του fund υπάρχει και το σχέδιο για την κατασκευή του Global Plaza Floreasca, επίσης στο Βουκουρέστι, το οποίο αποτελεί μια επένδυση ύψους 200 εκ. ευρώ. Προβλέπει την ανέγερση συνολικά 95.000 τ.μ. (40.000 τ.μ. για γραφεία, 40.000 τ.μ. για κατοικίες και 15.000 για εμπορικά καταστήματα) με αρχικό εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης το 2012, ενώ άλλα περίπου 50.000 τ.μ. θα αφορούν σε υπόγεια (πάρκινγκ κ.ά.).

Να σημειωθεί πως η Global Finance διαχειρίζεται από το 2005, με το πρώτο fund που «έστησε» κεφάλαια περίπου 500 εκ. ευρώ, τα οποία κατευθύνονται σε project real-estate στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στη Σερβία.