Skip to main content

Συμφωνία για 60.000 τόνους ζάχαρης swap «κλείνει» η ΕΒΖ

Στην προμήθεια περίπου 60.000 τόνων ευρωπαϊκής ζάχαρης swap με τη μέθοδο του φασόν, πρόκειται να προχωρήσει η ΕΒΖ για να εξυπηρετήσει ανάγκες της οικονομικής περιόδου που ξεκινά την 1η Ιουλίου του 201
Στην προμήθεια ευρωπαϊκής ζάχαρης swap πρόκειται να προχωρήσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάγκες της οικονομικής περιόδου που ξεκινά την 1η Ιουλίου του 2010.

Κάνοντας, ουσιαστικά, χρήση ευρωπαϊκής ρύθμισης, η βορειοελλαδική εταιρεία προτίθεται να αναθέσει, με τη μέθοδο του φασόν, την παραγωγή περίπου 60.000 τόνων ζάχαρης, με σκοπό να καλύψει τα κενά σε επίπεδο τελικού προϊόντος, που θα προκύψουν φέτος εξαιτίας της αναμενόμενης μειωμένης παραγωγής. Προς την κατεύθυνση αυτή, κατά πληροφορίες, η διοίκηση έχει ήδη ανοικτές διαπραγματεύσεις με ζαχαροβιομηχανίες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και εκτός απροόπτου εντός του Ιουλίου θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η ανάθεση να γίνει σε περισσότερες από μία ζαχαροβιομηχανίες, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα που θα έχει ο καθένας από τους συνομιλητές της ΕΒΖ σε επίπεδο παραγωγικής δυναμικότητας, όσο και από τις προσφορές που θα δοθούν για την ανάληψη του έργου.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο προβαίνει η εταιρεία στην κίνηση αυτή έχει να κάνει με τη βεβαιότητα ότι η προσδοκώμενη παραγωγή από τη φετινή καλλιεργητική περίοδο δεν πρόκειται να κινηθεί πάνω από τους 100.000 τόνους ζάχαρης. Κι αυτό διότι αν κι υπήρχαν υπογεγραμμένα συμβόλαια με παραγωγούς για την καλλιέργεια περίπου 190.000 στρέμματα, τελικώς καλλιεργήθηκαν μόνο 134.000 στρέμματα, καθώς τα χωράφια κοντά στα ποτάμια Στρυμόνας, Έβρος και Νέστος, την περίοδο της σποράς, ήταν πλημμυρισμένα από την υπερχείλιση των ποταμών.

Ως αποτέλεσμα της αδυναμίας αυτής εκτιμάται ότι θα λείψουν από την ΕΒΖ τουλάχιστον 60.000 τόνοι ζάχαρης που απαιτούνται, για να καλυφθεί έστω η εθνική ποσόστωση, που ανέρχεται σε 150.000 τόνους ετησίως.

Με δεδομένο, πάντως, ότι η εγχώρια κατανάλωση ζάχαρης κυμαίνεται στους 320.000 τόνους ετησίως, η ΕΒΖ θα μεταφέρει άλλους περίπου 50 – 60.000 τόνους ζάχαρης από τα δύο εργοστάσια που διατηρεί στη Σερβία, μέρος των οποίων θα εξαχθεί και στη γειτονική Βουλγαρία.

Όσον αφορά, εξάλλου, στο περίφημο επιχειρησιακό σχέδιο που πρέπει να ετοιμάσει η διοίκηση, ύστερα από απαίτηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ), που θα υποδεικνύει το πώς θα πρέπει να κινηθεί εφεξής η εταιρεία για να εξέλθει από το τούνελ των ζημιογόνων αποτελεσμάτων, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διαδικασία με χαρακτήρα δυναμικό και με συνεχή ανταλλαγή προτάσεων και αντιπροτάσεων. Υπό προϋποθέσεις το ευνοϊκό σενάριο, κατά τις ίδιες πηγές, προβλέπει επιστροφή σε κέρδη για την εταιρεία, το έτος 2013.