Skip to main content

Συμφωνία Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. για φορολογική μεταρρύθμιση

Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων στο οκτάμηνο ήταν απογοητευτικός.
Άμεσα όσο κι «επαναστατικά» μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επεξεργάζονται τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της ανυπαρξίας εσόδων του δημοσίου, αμέσως μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο:
α) της πραγματοποίησης όλων των συναλλαγών με ελεύθερους επαγγελματίες μέσω τραπεζών, από ένα ορισμένο ποσό και πάνω,
β) της αναδιάρθρωσης των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών, που θα προβλέπει ακόμα και την κατάργηση μεγάλου αριθμού τους, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο,
γ) της λειτουργίας διεύθυνσης προυπολογισμού σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά, με αντικείμενο την παρακολούθηση εκτέλεσης του και
δ) της επαναφοράς του μέτρου των κριτηρίων.
Το τελευταίο μέτρο είναι ενδεχομένως και το ευρύτερα γνωστό, αλλά τα πρώτα τρία θεωρούνται ότι θα αποτελέσουν το κλειδί της επιτυχίας, καθώς θα λειτουργήσουν σαν «μυστικά όπλα» όταν έρθει η κρίσιμη ώρα.
Αλλά εκείνο το στοιχείο, το οποίο ενδεχομένως είναι το πιο ενδιαφέρον από όλα, είναι αυτό που προέκυψε από τη διασταύρωση των παραπάνω πληροφοριών μεταξύ Καραγεώργη Σερβίας (υπ.Οικονομικών) και Ιπποκράτους (ΠΑΣΟΚ). Σε τι συνίσταται; Οτι σε ορισμένα από αυτά συμπίπτουν.
Για παράδειγμα, και τα δύο επιτελεία μελετούν την πρόταση για την καθιέρωση των συναλλαγών με τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω των τραπεζών. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι μια κατ’ αρχήν συζήτηση με τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει γίνει, αλλά η πρώτη αντίδραση τους ήταν αρνητική, λόγω του φόρτου εργασίας που συνεπάγεται η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Από την  άλλη πλευρά, όμως, το γεγονός ότι ήδη εφαρμόζεται σε χώρες με όχι και τόσο προηγμένο τραπεζικό μηχανισμό, όπως, για παράδειγμα, η Ρουμανία, θα βοηθήσει στην κάμψη των όποιων αντιστάσεων.
Σε ό,τι αφορά στο μέτρο της αναδιάρθρωσης των εφοριών, η αρχική πρόταση που κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο ακόμα και για μαζική κατάργηση τους, όπου – βάσει των εσόδων που εξασφαλίζουν – το έργο τους κρίνεται από ελάχιστο έως ανύπαρκτο.
Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία ξεχωριστών διευθύνσεων ανά υπουργείο, που θα έχουν σαν έργο να παρακολουθούν την εκτέλεση του προυπολογισμού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοσθεί με το νέο έτος, αλλά η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών το ανέβαλλε.
Μένει, βεβαίως, να φανεί πλέον στην πράξη τί από όλα τα παραπάνω θα γίνει, αν και τα περιθώρια για νέες αναβολές είναι περιορισμένα.
Οπως θα ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες μέρες, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων στο οκτάμηνο ήταν απογοητευτικός.