Skip to main content

Συμφωνίες ύψους 3,2 δισ. δολαρίων μεταξύ Κούβας και Βενεζουέλας

Στην υπογραφή 285 συμφωνιών συνεργασίας, ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, για τομείς που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την αλιεία, την ενέργεια και την τεχνολογία, προέβησαν οι δύο χώρες.
Στην υπογραφή 285 συμφωνιών συνεργασίας, ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, προέβησαν Κούβα και Βενεζουέλα, στο περιθώριο της άφιξης του Ούγο Τσάβες στο νησί, από την Παρασκευή, για τη σύνοδο της ALBA (Η «Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Αμερικής Μας» φιλοδοξεί να αποτελέσει αντίβαρο στις συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου» (FTAs) που προωθούν οι ΗΠΑ).

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, ο Τσάβες θα υπέγραφε 285 συμφωνίες ύψους 3,19 δισ. δολαρίων για τομείς που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την αλιεία, την ενέργεια και την τεχνολογία.

«Θα σφραγίσουμε μια σειρά από νέες συμφωνίες που υπερβαίνουν τα 2 δισ. δολάρια και φθάνουν σχεδόν τα 3 δισ. δολάρια», δήλωσε ο Τσάβες στους δημοσιογράφους, όταν έφτασε στην Αβάνα αργά την Παρασκευή.

Η Βενεζουέλα, μέλος του ΟΠΕΚ, έχει γίνει μια ζωτική πηγή ενέργειας και εμπορίου για την Κούβα τα τελευταία χρόνια και εξάγει 98.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα στη χώρα της Καραϊβικής με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.

Από την πλευρά της η Κούβα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές καυσίμων και τροφίμων, πληρώνει μέρος του λογαριασμού της στη Βενεζουέλα για τις εισαγωγές πετρελαίου της με τις υπηρεσίες 40.000 γιατρών και άλλων επαγγελματιών.

Εξάλλου, ο Τσάβες, μετά από συνάντησή του με τον Φιδέλ Κάστρο, δήλωσε ότι ο πρώην ηγέτης της χώρας είναι θαυμάσια στην υγεία του, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα προσπαθήσει να τον πείσει να πάρει μέρος στην διήμερη σύνοδο της ALBA, είτε την Κυριακή είτε τη Δευτέρα.