Skip to main content

Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα

Την υπογραφή Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξήγγειλε σήμερα από την Πάτρα ο υπουργός Περιφερε

Την υπογραφή Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξήγγειλε σήμερα από την Πάτρα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με βουλευτές και Δημάρχους της Περιφέρειας.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοίδης εξήγγειλε την εκπόνηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Δυτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε λεπτό, ούτε ευρώ», διότι όπως πρόσθεσε, «οι μέχρι σήμερα πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη δεν οδήγησαν στην σύγκλιση». Ακόμη σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε στροφή στην παραγωγή και στην προστιθέμενη αξία των επενδύσεων μας», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δοθεί βάρος σε ιδιωτικές επενδύσεις με ανταγωνιστικότητα και βασισμένες στην υγιή επιχειρηματικότητα».

Στόχος του υπουργείου είναι κατά το 2011 να απορροφηθεί ποσό 5,2 έως 5,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, διπλάσιο δηλαδή από αυτό που απορροφήθηκε το 2010. Παράλληλα, ο υπουργός κάλεσε την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταθέσουν τις προτάσεις και τις δράσεις τους. Επίσης, συμφώνησε με την πρόταση αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και προσαρμογής του στο σήμερα.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου ξεκινά και πρόγραμμα ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ απ’ το ταμείο «JEREMIE», το οποίο όπως είπε «στοχεύει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λειτουργούν έως και 3 έτη». Ακόμη ανέφερε ότι μέσα στο Φεβρουάριο ολοκληρώνονται οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και το Μάιο θα βγουν στην αγορά τα εξής προγράμματα: «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά την αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατομμυρίων ευρώ και «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε, ότι πάλι μέσω του προγράμματος «JEREMIE» θα δοθούν 60 εκατομμύρια ευρώ για μικροδάνεια, καθώς και 180 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης «μιλάμε για ένα πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων ύψους 1,6 δις ευρώ από το ΕΤΕΑΝ που θα διοχετευθεί στην αγορά από την επόμενη εβδομάδα και έως το τέλος του χρόνου, μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες».