Skip to main content

Συναίνεση υπό όρους από Δεξιά, μέτωπο αντίδρασης από Αριστερά

Διαδοχικές επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τη συναίνεση τους για την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Διαδοχικές επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια συναίνεσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας.  Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού άρχισαν με την Αλέκα Παπαρήγα στις 16:15 και  ακολούθησαν αυτές με το Γιώργο Καρατζαφέρη, τον Αντώνη  Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται πως απέσπασε τη στήριξη των Σαμαρά και Καρατζαφέρη για επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα που θα σταθεροποιήσουν τη βαλλόμενη ελληνική οικονομία, ενώ αντίθετα Παπαρήγα και Τσίπρας φαίνεται να συγκροτούν, έστω και χωρίς να ταυτίζονται, αριστερό μέτωπο αντίδρασης στις παραπάνω πολιτικές, τις οποίες και χαρακτηρίζουν αντιλαϊκές και νεοφιλελεύθερες.

Δηλώσεις Σαμαρά μετά τη συνάντηση

«Θα στηρίξουμε ό,τι είναι απαραίτητο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό για την οικονομία.

«Προσφέρουμε αποφασιστική στήριξη σε ό,τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο θα κρίνουμε κάθε μέτρο κατά περίπτωση», υπογράμμισε, σημειώνοντας: «η στήριξή μας δεν είναι λευκή επιταγή».

O κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναβλητικότητα, εσωτερική διγλωσσία και ασυγχώρητη απραξία, επισημαίνοντας ότι προεκλογικά «έταξε στους πάντες τα πάντα», ενώ αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση, όπως ανέφερε, δεν αντέδρασε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν τα spreads και την φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

«Τα σοβαρά μέτρα πρέπει να παρθούν τώρα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Λέμε ναι σε μέτρα που περιορίζουν τη σπατάλη. Λέμε όχι σε μέτρα - όπως η αύξηση των καυσίμων και του ΦΠΑ - που θα ματώσουν τους αδύναμους και θα οδηγήσουν σε φυγή κεφαλαίων».

Συνάντηση με Παπαρήγα

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη συναίνεσή μας και να στηρίξουμε αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της κρίσης» δήλωσε η Γ. Γ του ΚΚΕ, μετά το πέρας της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό.

Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε τις θέσεις που διατύπωσε χθες στη Βουλή ότι οι πιέσεις των κερδοσκόπων γίνονται με σκοπό τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι έχει δύναμη και με ψηλά το κεφάλι να οργανώσει την αντεπίθεσή του», πρόσθεσε, καλώντας σε ενιαίο μέτωπο στις 10 του Φλεβάρη απέναντι, όπως ανέφερε, στο ενιαίο μέτωπο της πλουτοκρατίας.

Συνάντηση με Καρατζαφέρη

«Είναι μία περίοδος που επιβάλλεται όλοι να δείξουμε σύνεση και σοβαρότητα, τα προβλήματα είναι πολλά, συσσωρευμένα» σημείωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, στοπλαίσιο των διμερών επαφών για την οικονομία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, προσθέτοντας πως αν υπάρξει ρεαλισμός και δεν υπάρξει μικροκομματική σκοπιμότητα υπάρχει ελπίδα.

Ερωτηθείς αν θα στηρίξει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, απάντησε «πως πρέπει να ακούσουμε τις ανακοινώσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου», επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός της χώρας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν εχθρός, αλλά σαν αρωγός. Πρόσθεσε πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και τι κάνουμε».

Συνάντηση με Σαμαρά

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

Σε λίγα λεπτά ο κ. Σαμαράς θα κάνει δηλώσεις για τη συνάντηση από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης.

Συνάντηση με Τσίπρα

Ο μόνος λόγος που έγιναν αυτές οι συναντήσεις ήταν για να δραματοποιηθεί η ανακοίνωση σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό για την οικονομία.

Υπογράμμισε δε πως «συναίνεση σε αυτή την πολιτική η κυβέρνηση μπορεί να έχει μόνο από τη Δεξιά, από τον κ. Σαμαρά και από τον κ. Καρατζαφέρη». «Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο είναι νεοφιλελεύθερο», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε ένα πρόγραμμα σταθερότητας που δεν θα είναι πρόγραμμα σταθερότητας αλλά αποσταθεροποίησης της οικονομίας.

«Εκφράσαμε στον πρωθυπουργό την πεποίθηση ότι οι λαϊκές αντιστάσεις σε αυτά τα μέτρα που είναι αποφασισμένος να λάβει είναι αντίρροπες κινήσεις στις πιέσεις που δεχόμαστε από την ΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα πρωτοστατήσει στις προσπάθειες αντιστάσεων του ελληνικού λαού.

Τελευταία ενημέρωση 19.26