Skip to main content

Συναντήσεις του ναύαρχου Μάλεν στην Άγκυρα

Ο αρχηγός του μικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος Μάλεν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα με Τούρκους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους.
Ο αρχηγός του μικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος Μάικλ Μάλεν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα με Τούρκους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί την επομένη του τέλους της αμερικανικής αποστολής μάχης στο Ιράκ, έγινε γνωστό από επίσημη τουρκική πηγή.

Ο ναύαρχος Μάλεν θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, τον στρατηγό Ισίκ Κοσανέρ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα, και με τον υπουργό Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σελτζούκ Ουνάλ

Ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ διατύπωσαν «πρόσφατα» αίτημα προς την Τουρκία, χώρα που συνορεύει με το Ιράκ, για τη διέλευση από το τουρκικό έδαφος στρατιωτικών «τεχνικών εξοπλισμών», οι οποίοι δεν αποτελούν μέρος του αμερικανικού υλικού μάχης στο Ιράκ.

Διεξάγονται προκαταρκτικές συζητήσεις για τη διαδικασία αυτή, στην οποία η Τουρκία έχει συμφωνήσει κατ΄ αρχήν, εξήγησε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Αμερικανός ναύαρχος μπορεί επίσης να μιλήσει στις τουρκικές αρχές για την ανάπτυξη στην Τουρκία ενός αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, ο στόχος του οποίου θα είναι να αναχαιτίσει μια επίθεση εκ μέρους του Ιράν.

Η Άγκυρα δεν κρύβει την αντίθεσή της στο σχέδιο αυτό, εκτιμώντας πως παρά τον αμυντικό χαρακτήρα του, υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και το Ιράν που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.