Skip to main content

Συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου για την επίσκεψη Ερντογάν

Ημίωρη διμερή συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών είχε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενόψει της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογαν στην Αθήνα, περί τα μέσα Μαΐου.
Ημίωρη διμερή συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογαν στην Αθήνα, περί τα μέσα Μαΐου.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν  στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Ταλίν της Εσθονίας.

Κοινή διαπίστωση των δύο υπουργών ήταν ότι οι προετοιμασίες που περιλαμβάνουν και τη διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με έμφαση την ενίσχυση της πολυμερούς οικονομικής συνεργασίας με τον συντονισμό των υπουργείων Εξωτερικών, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εντάσσεται και η πρώτη συνάντηση των διερευνητικών επαφών, η οποία τοποθετείται στις αρχές Μαΐου.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον αρχηγό της τουρκικής διπλωματίας ότι στην Αθήνα έγινε ήδη η πρώτη συνάντηση μεταξύ των συντονιστών εκάστου υπουργείου που εμπλέκεται στις δράσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπό τον ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ζέπο, ενώ ο κ. Νταβούτογλου έχει ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο της Άγκυρας για την προώθηση της πρώτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Εντός της προσεχούς εβδομάδας, φτάνει επίσης στην Αθήνα ο γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου, για πολιτικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού που εγκαινιάστηκε κατά την επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές θετική και επιτυχής.

Ώς προς το περιεχόμενο της διήμερης άτυπης συνόδου, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συζήτησαν σήμερα, πρώτη ημέρα για το νέο στρατιωτικό δόγμα και την προσέγγιση της Βοσνίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ενώ το βράδυ στο δείπνο αναμένεται να συζητηθεί η πυρηνική πολιτική και η αντιπυραυλική άμυνα.

Και στα τρία θέματα η ελληνική πλευρά συνεισφέρει με τις δικές της θέσεις. Η επεξεργασία του νέου δόγματος γίνεται από 12μελή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, στην οποία μετέχει ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Ζέπος και αναμένεται να καταθέσει τις εισηγήσεις της την 1η Μαΐου, ενώ η τελική έγκρισή του θα γίνει από τη σύνοδο κορυφής στη Λισσαβώνα, τον Νοέμβριο.

Στο θέμα της Βοσνίας, η οποία ζητάει τη θεσμοθέτηση της προσέγγισής της στο ΝΑΤΟ, με την ένταξή της στο λεγόμενο Action Plan, η Συμμαχία έκανε σήμερα ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της αποδοχής του βοσνιακού αιτήματος - αν και με προϋποθέσεις που εγγυώνται καλύτερη λειτουργία του κράτους - κατεύθυνση στην οποία συντάσσεται και η ελληνική πλευρά, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα στείλει μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων.

Η πυρηνική πολιτική της Συμμαχίας θα εξεταστεί, στο αποψινό δείπνο, παρούσης της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χ. Κλίντον, υπό το φως της νέας συμφωνίας START μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που συγκάλεσε πριν λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της πλήρους αποπυρηνικοποίησης και μάλιστα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο αναθέρμανσης της ιστορικής «πρωτοβουλίας των έξι» από τον Α. Παπανδρέου, αυτή τη φορά μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Αύριο, δεύτερη ημέρα της συνόδου, αναμένεται στην εσθονική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σ. Λαβρόφ, με τη συμμετοχή του οποίου θα συνέλθει το Ευρωατλαντικό Συμβούλιο, ενώ ένα κεφάλαιο αναμένεται να αφιερωθεί στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή των συμμετεχουσών χωρών στη δύναμη ISAF, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών του Αφγανιστάν.