Skip to main content

Συνάντηση Ι. Μανιάτη με Traikov για τους αγωγούς

Οι διμερείς ενεργειακές σχέσεις και ειδικότερα η πορεία υλοποίησης των δύο μεγάλων έργων κοινού ενδιαφέροντος εξετάστηκαν το πρωί κατά τη συνάντηση του κ. Ι. Μανιάτη με το Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας,
Οι διμερείς ενεργειακές σχέσεις και ειδικότερα η πορεία υλοποίησης των δύο μεγάλων έργων κοινού ενδιαφέροντος, του αγωγού φυσικού αερίου Χάσκοβο-Κομοτηνή και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, εξετάστηκαν το πρωί κατά τη συνάντηση του Υφυπουργού Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ι. Μανιάτη, με το Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, κ. Traicho Traikov.

Για τον αγωγό Χάσκοβο-Κομοτηνή (IGB) υπογραμμίστηκε η σπουδαιότητα του έργου, εξετάστηκε η προοπτική χρηματοδότησής του από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης και αποφασίστηκε η συγκρότηση διμερούς ομάδας εργασίας για την υλοποίησή του. Παράλληλα, κρίθηκε ως θετική η πρωτοβουλία των τριών Υπουργών Ελλάδας – Βουλγαρίας - Ιταλίας να αποστείλουν επιστολή στον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε, κ. Andris Piebalgs, για τη διασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Για το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη η Βουλγαρική πλευρά επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης των αναγκαίων ποσοτήτων πετρελαίου, ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του αγωγού. Παράλληλα, θα ζητηθεί η έγκαιρη διευθέτηση του θέματος από τη Ρωσική πλευρά, που έχει αναλάβει τη συμβατική δέσμευση.

Οι κ.κ Μανιάτης και Traikov συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διέλευση των αγωγών από το έδαφός τους, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους (τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές κ.ά).

O Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ι. Μανιάτης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου. Ανασυγκροτεί την Τοπική Επιτροπή έργου, τη Διϋπουργική Επιτροπή για την παρακολούθησή του, καθώς και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας Διέλευσης. Παράλληλα, εξετάζει πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και καταθέτει Νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση κατασκευής του έργου, με έμφαση σε ζητήματα χρήσης γης.

Εξετάστηκε, τέλος, η δυνατότητα υπογραφής Πρωτοκόλλου ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών των δύο κρατών, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η Ελλάδα έχει αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης.