Skip to main content

Συνάντηση Ομπάμα με τον Κινέζο πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνέχισε τις επαφές του στην Κίνα συναντώμενος, σήμερα, με τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο, για θέματα όπως η οικονομική και νομισματική πολιτική της κυβέρνησής του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνέχισε τις επαφές του στην Κίνα συναντώμενος σήμερα με τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο, που πίεσε για θέματα όπως η οικονομική και νομισματική πολιτική της κυβέρνησής του.

Το πρώτο ταξίδι του κ. χαρακτηρίστηκε από μια σειρά χειρονομιών «καλής θέλησης». Οι συζητήσεις που είχε -κεκλεισμένων των θυρών- επικεντρώθηκαν στη σημαντική αλλά και εξαιρετικά περίπλοκη διμερή σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο.

Κατά πολιτικούς αναλυτές, το σημαντικότερο στοιχείο της πολιτικής προσωπικότητας του Ομπάμα -η ρητορική του δεινότητα και η ικανότητά του να συνεγείρει τα ακροατήρια στα οποία απευθύνεται-, έμεινε ανεκμετάλλευτο στην Κίνα: καθώς στις λίγες περιπτώσεις που έθιξε ακανθώδη, για το Πεκίνο, ζητήματα, όπως οι πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εκδημοκρατισμός και η ελευθερία της πληροφόρησης, τα κρατικά ΜΜΕ δεν πρόβαλαν τίποτε, περιοριζόμενα να μεταδώσουν την ανιαρή ανάγνωση των έτοιμων ομιλιών του Ομπάμα και του προέδρου Χου Ζιντάο που αναλώθηκαν σε φιλοφρονήσεις και τοποθετήσεις γεμάτες κωδική, σχεδόν, διπλωματική ορολογία.

Μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Ουέν ο κ. Ομπάμα θα επισκεφθεί το Σινικό Τείχος, σύμβολο της κινεζικής αυτοκρατορικής κληρονομιάς, πριν αναχωρήσει για τη Νότια Κορέα.

Μετά τη συνάντηση ο Ουέν περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα μας βοηθήσει να κινηθούμε μπροστά, ενώ η δυσπιστία θα μας πάει πίσω».

Ο Ομπάμα, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, έκανε σαφές στο Χου ότι θέλει αλλαγή της κινεζικής νομισματικής πολιτικής. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το Πεκίνο κρατά υποτιμημένο το γιούαν, για να κρατά το πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, γεγονός που "παραμορφώνει" τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίου.

Ο Χου απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο γιούαν και στο δολάριο.

Το υπουργείο Εμπορίου απέκρουσε την Δευτέρα τις εκκλήσεις να ανατιμηθεί το γιούαν, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, με την τελευταία να προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ εκτίμησαν ότι θα χρειαστούν «διαρκείς προσπάθειες για μια ή δυο γενιές, ίσως αρκετές περισσότερες, για να υπάρξει σταθερή πρόοδος» στις διμερείς σχέσεις, ενώ προέβλεπαν ότι οι «εντάσεις, και ίσως και οι συγκρούσεις, θα συνεχιστούν».

Και η κινεζική ηγεσία αναμενόταν να εκφράσει στον Ομπάμα ανησυχίες, ειδικά για το χρέος και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Η Κίνα έχει συγκεντρώσει συναλλαγματικά αποθεματικά 2,27 τρις, τα μεγαλύτερα στον κόσμο, και σχεδόν τα δύο τρίτα εκτιμάται πως είναι σε δολάρια.