Skip to main content

Συνάντηση των ηγετών του κόσμου για τις κλιματικές αλλαγές

Δεκάδες αρχηγοί από όλο τον κόσμο μίλησαν για το περιβάλλον και τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Εκατό αρχηγοί από όλο τον κόσμο μίλησαν για το περιβάλλον και τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η απάντηση της γενιάς μας στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής θα κριθεί από την ιστορία»  όπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας αμέσως μετά τον αμερικανό πρόεδρο, ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για την μείωση των ρύπων, που προκύπτουν από τη βιομηχανία της χώρας του, η οποία σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις έχει πλέον ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Πριν από την έναρξη της συνόδου, ο ΟΗΕ επαίνεσε την Κίνα και την Ινδία για τις πρωτοβουλίες τους. «Η Κίνα και η Ινδία έχουν ανακοινώσει πολύ φιλόδοξα σχέδια κατά της κλιματικής αλλαγής. Στην περίπτωση της Κίνας είναι τόσο φιλόδοξα ώστε θα μπορούσαν να την καταστήσουν πρωτοπόρο στη μάχη ενάντια της κλιματικής αλλαγής» εκτίμησε ο Ιβο ντε Μπόερ, ανώτατος διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, πρότεινε με τη σειρά του συνάντηση προπαρασκευαστική της Κοπεγχάγης πρότεινε ο Σαρκοζί.Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις χώρες να δράσουν γρήγορα κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν κόμισε  κάποια νέα πρόταση για τη συμφωνία για το κλίμα που επεξεργάζεται ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων.

Μιλώντας για την πρόκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι  αν η γενιά δεν πετύχει το στόχο, δρώντας συλλογικά, γρήγορα και με τόλμη, τότε διακινδυνεύουμε να καταδικάσουμε τις επόμενες γενιές σε μία καταστροφή χωρίς γυρισμό.  Βοήθεια στις φτωχές χώρες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών υποσχέθηκε ο Χατογιάμα

"Η απειλή που παρουσιάζει η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρή, επείγουσα και συνεχώς οξύνεται", δήλωσε ο Ομπάμα, η χώρα του οποίου είναι μια από τις χώρες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη.
Ο Ομπάμα, δήλωσε "αποφασισμένος" να δράσει εναντίον της κλιματικής αλλαγής, αλλά αναγνώρισε ότι "το πιο δύσκολο" μένει να γίνει από τώρα και μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο. 

Επεσήμανε την ευθύνη που έχουν οι πλούσιες χώρες να δώσουν το παράδειγμα, ζήτησε από τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, να λάβουν «σκληρά μέτρα» για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και υπενθύμισε ότι στόχος του είναι η μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τις ΗΠΑ στα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020.
Επίσης δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να καταργήσει την κρατική επιδότηση στα ορυκτά καύσιμα όταν συναντηθεί με τους ηγέτες του G20 την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες για το περιβάλλον διεξάγονται με ρυθμούς κατώτερους των αναγκών.
Οι συνομιλίες της Τρίτης οργανώθηκαν από τον ΟΗΕ ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, στην οποία η διεθνής κοινότητα θα διαπραγματευτεί τη συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο από το 2013.
Στόχος της συμφωνίας είναι να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας έως το 2050 στους δύο βαθμούς Κελσίου.