Skip to main content

Συναυλία κλασικής μουσικής της Ινδίας στο ΤΕΙ Ηπείρου

Το ΤΕΙ Ηπείρου διοργανώνει συναυλία με μουσικό συγκρότημα αποτελούμενο από κορυφαίους σολίστες της κλασικής μουσικής της Ινδίας και μία σολίστ του κλασικού ινδικού χορού Kathak.
Το ΤΕΙ Ηπείρου διοργανώνει συναυλία με μουσικό συγκρότημα αποτελούμενο από κορυφαίους σολίστες της κλασικής μουσικής της Ινδίας και μία σολίστ του κλασικού ινδικού χορού Kathak.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 και ώρα 9.30 το βράδυ  στην Άρτα (σε χώρο που θα ανακοινωθεί μετά την οριστικοποίηση).

Το συγκρότημα αποτελείται από τους  καλλιτέχνες:

Uday Bhawalkar: Tραγουδιστής της παράδοσης Dhrupad της Βόρειας Ινδίας.

Pandit Shri Kant Mishra: Κρουστός οργανοπαίχτης του Pakhawaj, παραδοσιακό όργανο συνοδείας της Ντρούπαντ.

Shravani Biswas: Οργανοπαίχτρια του Sitar, της παράδοσης Khaayal.

Vinod Gangadhar Lele: Οργανοπαίχτης της tabla, κρουστό συνοδείας της Khaayal.

Shruti Biswas: Χορεύτρια της παράδοσης του Kathak.

Η παράδοση της Dhrupad είναι μια μουσική με διαλογιστικό χαρακτήρα, αρχαία στην καταγωγή της, κυρίως παιγμένη από τους μουσικούς του Βορρά. Χρησιμοποιεί κατά κόρον τη φωνή, αλλά και όργανα περίπλοκα που αποσκοπούν στην ψυχή αυτής της παράδοσης, στην αρμονία του ήχου.

Khaayal ονομάζεται η μουσική που συνεπαίρνει το μυαλό και τη φαντασία. Είναι πιο καινούργιο είδος μουσικής, με μεγάλη γκάμα οργάνων και με πολλά διαφορετικά στυλ. Με ύφος κάπως ελαφρύτερο, είναι μουσική απολαυστική με πολλά τραγούδια και εναλλαγές.

Kathak είναι ένα από τα οχτώ είδη του ινδικού χορού και η ρίζα του βρίσκεται επίσης στην Βόρεια Ινδία. Αυτός ο χορός πήγασε από νομάδες βάρδους που επινόησαν το σύστημα αυτό, ώστε να διηγούνται με εντυπωσιακό τρόπο τις ιστορίες και τους μύθους του.

Οι συναυλίες θα είναι τριμερείς με μικρά ανάμεσα διαλείμματα των 5-10 λεπτών. Κάθε κομμάτι θα διαρκεί από 30 - 40 λεπτά, φέρνοντας το σύνολο της παράστασης κοντά στις 2 ώρες.