Skip to main content

Σύνδεση των Ιδρυμάτων με την επιχειρηματικότητα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διημερίδα που διοργάνωσε ο Συνεργατικός Σχηματισμός Μετάλλου «Metalmanu» στις 20-21 Νοεμβρίου 2009 με την υποστήριξη του ΤΕΙ και του ΚΤΕ Δυτικής Μακεδονίας.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διημερίδα που διοργάνωσε ο Συνεργατικός Σχηματισμός Μετάλλου «Metalmanu» στις 20-21 Νοεμβρίου 2009  με την υποστήριξη του ΤΕΙ και του ΚΤΕ Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση εργασίας της  Παρασκευής συμμετείχαν η Διοίκηση του ΤΕΙ και του ΚΤΕ, εκπρόσωποι της ΑΝ.ΚΟ., της Περιφέρειας, και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, τόσο για το σχηματισμό Μetalmanu όσο και για τους αντίστοιχους σχηματισμούς (clusters)  άλλων ευρωπαϊκών χωρών που παρουσιάστηκαν. 

Η παρουσίαση του σχηματισμού έγινε από τον Συντονιστή του Metalmanu κ. Δημήτριο Στημονιάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια στήριξης  των επιχειρήσεων μετάλλου από τα Ανώτατα Ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δημιουργία βάσης δεδομένων των πρώτων 233 επιχειρήσεων  μετάλλου της Περιφέρειας και  των δυνατοτήτων τους, βασικό εργαλείο για την περαιτέρω εξέλιξη  της προσπάθειας αυτής αλλά και της φιλοδοξίας του Metalmanu για την ολοένα αυξανόμενη σύνδεση των Ιδρυμάτων με την επιχειρηματικότητα (οργανωτική στήριξη, ανάπτυξη νέων αγορών, ενίσχυση καινοτόμων δράσεων , αύξηση της παραγωγικότητας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας).

Ο κ. Ιωάννης Μπακούρος Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας παρουσίασε το Πρόγραμμα  Erik Action και τα αποτελέσματα της δράσης σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές περιφέρειες και τις δυνατότητες εφαρμογής τους στα ελληνικά δεδομένα, χωρίς να αποκλείονται και άλλες περιοχές εφαρμογής, όπως  ναυπηγική, μόδα, design, ξύλου και άλλοι τομείς. Παρουσίασε επίσης και το χώρο της ΑΕΒΑΛ, ως  ζώνη έρευνας και νέας επιχειρηματικότητας, βιομηχανικής παράδοσης  όπου ανακαινισμένος, θα φιλοξενήσει εκτός από το Βιομηχανικό Πάρκο που δημιουργείται και τον Πόλο Καινοτομίας, μετατρέποντας έτσι την παλιά βιομηχανική μονάδα σε Πάρκο Ενέργειας.

Τις  «Πετυχημένες Πρακτικές Clusters στην Ευρώπη», παρουσίασε ο κ. Hans Cristian Jager, εμπειρογνώμονας από την Αυστρία σε θέματα Καινοτομίας και Δημιουργίας Cluster. Ο κ. Jager αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την Νότια Αυστρία, και στην πραγματοποίηση του στόχου που τέθηκε από την περιοχή, ώστε να αναπτυχθεί σε σχέση με τη Βόρεια πλευρά της χώρας. Αναλύοντας τη δομή και τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, ξεκίνησαν το 2007 να βρουν τη στρατηγική καινοτομίας, ώστε να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν. Τα αποτελέσματα τούς δικαίωσαν  και το cluster «green buildings» έδωσε νέα πνοή στις επιχειρήσεις της Ν. Αυστρίας.

Τη «Διαχρονική Εξέλιξη των Clusters» παρουσίασε ο κ. Ιωάννης Φάλλας, Συντονιστής Πόλου Καινοτομίας Δυτ. Μακεδονίας τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του κ. Γ. Νταλού Αν. Καθηγητή του ΤΕΙ Καρδίτσας και συντονιστή του «cluster» ξύλου και επίπλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις πετυχημένες πρακτικές και δράσεις του «cluster».

Τις Προοπτικές Ανάπτυξης της Περιοχής παρουσίασε ο κ. Χ. Κιουρτσίδης  από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ, ενώ για τα «Χρηματοδοτικά Εργαλεία και Ευκαιρίες Ανάπτυξης των Επιχειρήσεων» παρουσίασε η κ. Λ. Παπατέρπου  από πλευράς της ΑΝΚΟ.

Ο κ. Μαντζανάκης εκ μέρους της εταιρείας ΕΜΕΤΡΙΣ Α.Ε αναφέρθηκε  στο «ISO και την  Πράσινη Ανάπτυξη», αναλύοντας την ανάγκη πιστοποίησης των υπηρεσιών  των επιχειρήσεων.

Ο κ. Χαριτόπουλος στην εισήγηση του με θέμα «ΔΕΗ και Τοπική Επιχειρηματικότητα» αναφέρθηκε αρχικά στο πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής για τη βελτίωση της συνεργασίας των επιχειρήσεων της περιοχής με τη ΔΕΗ. Παρουσίασε  στοιχεία που αφορούν στους πόρους που λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ έρχονται στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, τις εργολαβίες και τις δυνατότητες συμμετοχής των επιχειρήσεων μετάλλου στον κύκλο εργασιών της  ΔΕΗ. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, άγνοια των αναγκών της ΔΕΗ και έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής για συνεργασία. Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μόνιμου φορέα που θα αποτελείται από εκπροσώπους των Μetalmanu, ΤΕΙ, Πανεπιστήμιο, ΔΕΗ, Επιμελητήρια ο οποίος θα συνεδριάζει κατά τακτά διαστήματα και θα παρακολουθεί την πορεία διασύνδεσης της ΔΕΗ με την τοπική επιχειρηματικότητα.

Προτάθηκε επίσης η δημιουργία βάσης δεδομένων των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων, καθώς και ο καθορισμός δεκαπέντε θεματικών ενοτήτων που ενδιαφέρουν τη ΔΕΗ, με σκοπό να απασχολούνται αντίστοιχου αντικειμένου φοιτητές του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε μελέτες ή σε εκπόνηση πτυχιακών εργασιών.