Skip to main content

Συνέντευξη του Νομάρχη Πέλλας

Κέντρο υποδοχής νέων επενδυτών θα λειτουργήσει με ευθύνη της Νομαρχίας. Στόχος η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα.
Στη βελτίωση και ενίσχυση του αγροτικού τομέα δίνει τη βαρύτητά της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας όπως δήλωσε ο νομάρχης κ. Μιχάλης Καραμάνης,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria. 

Συγκεκριμένα, ο νομάρχης δήλωσε ότι  επίκεντρο των προσπαθειών του για την αγροτική ανάπτυξη είναι να καταστήσει την ύπαιθρο του νομού προνομιακό χώρο ανάπτυξης και ποιότητας ζωής.

Στόχος του κ. Καραμάνη είναι να μετατρέψει τον αγροτικό τομέα σε κυρίαρχο και δυναμικό τομέα της οικονομίας της υπαίθρου και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα όσον αφορά την  αγροτική παραγωγή και δυναμικούς κλάδους. Επίσης οι προσπάθειες του εντείνονται στο να υπάρξουν προοπτικές για τους νέους του νομού, ενώ για τους αγρότες που ολοκληρώνουν τον παραγωγικό τους κύκλο να αισθανθούν ασφάλεια και φροντίδα.

Ενδεικτικά για την περίοδο 2007-2008, ο νομάρχης υποστηρίζει ότι κατατέθηκαν 546 σχέδια βελτίωσης ύψους 22 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν ενταχθεί 460 νέοι Αγρότες με συνολικό ποσό ενίσχυσης 2 εκατ. ευρώ, ενώ για τα επενδυτικά σχέδια είπε ότι έχουν υποβληθεί 23, συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα όπως αναφέρει, έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσεως μετατροπής καπνοκαλλιέργειας, ενώ οι διαδικασίες κατασκευής Γεωφραγμάτων και Λιμνοδεξαμενών προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. 

Σε ερώτηση για νέες επενδύσεις στο νομό ο κ. Καραμάνης απάντησε ότι έχει ξεκινήσει η επαναλειτουργία των Κέντρων Υποδοχής Νέων Επενδυτών ενώ θα πραγματοποιηθεί και σχετική ημερίδα με θέμα την παγκόσμια χρηματοπιστωτική  κρίση, τις προοπτικές και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του νομού. Ο νομάρχης αναφέρθηκε και στην επιχειρηματικότητα των νέων λέγοντας ότι η νομαρχία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την καταπολέμηση της ανεργίας σε προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την ένταξη στο Δ΄ ΚΠΣ,  ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης στο Ν. Πέλλας, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις του Γ΄ ΚΠΣ.

Στο θέμα της εκπαίδευσης ο Νομάρχης Πέλλας είπε χαρακτηριστικά ότι: «για την αυτοδύναμη ανάπτυξη μιας περιοχής δεν αρκούν οι δημόσιες επενδύσεις σε βασικές υποδομές, τα επαρκή κίνητρα για την επιχειρηματικότητα και τα αναγκαία μέτρα ενεργητικής στήριξης της απασχόλησης. Προϋπόθεση είναι επίσης η συγκέντρωση και ενεργοποίηση μιας κρίσιμης μάζας δημιουργικών ανθρώπων της γνώσης, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και η καλλιέργεια πνεύματος ανάληψης επιχειρηματικών, αναπτυξιακών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών».
 
Η  Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, με κονδύλια  του Γ΄ ΚΠΣ  ολοκλήρωσε τις μονάδες του 2ου ΤΕΕ Αριδαίας, του 1ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Αριδαίας καθώς επίσης και του Δημοτικού Σχολείου Πενταπλατάνου ενώ αναμένεται η ένταξη  στο Δ΄ ΚΠΣ του ολοήμερου νηπιαγωγείου στην Έδεσσα, ενός δημοτικού και ενός νηπιαγωγείου στα Γιαννιτσά καθώς επίσης και ενός γυμνασίου και ενός δημοτικού στην Αριδαία. 

Χριστίνα Καραμανίδου