Skip to main content

Συνέχεια στην κόντρα κυβέρνησης-τραπεζών

Ενοχλημένος φέρεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Λ. Κατσέλη. Τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ν/σ για τη ρύθμιση επιχειρηματικών
Ενοχλημένος φέρεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Λ. Κατσέλη, σύμφωνα με τις οποίες τα νομοσχέδια για την ενίσχυση της ρευστότητας και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν την έγκριση της ΤτΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών όχι απλώς δεν εξέφρασε τη συμφωνία του με τη φιλοσοφία των ν/σ, αλλά εν πολλοίς  ταυτίστηκε με την κριτική που είχε ασκήσει ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος. 

Όσον αφορά στη ρύθμιση των χρεών στα νοικοκυριά, η ΤτΕ προτείνει τη θέσπιση ασφαλιστικών δικλίδων στον νόμο, όπως για παράδειγμα τηναύξηση του ορίου 10% της καταβολής του συνόλου των οφειλών τουκαταναλωτή.
 Για το νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση των οφειλώνεπιχειρήσεων, η ΤτΕ προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο «ηθικός κίνδυνος», ήτοιτο ενδεχόμενο κατάχρησης των ευεργετικών διατάξεων του νομοσχεδίου απόδανειζόμενους που στην πραγματικότητα έχουν την δυνατότητα κανονικήςεξυπηρέτησης των οφειλών τους.

Ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι σωρευτικά το νομοσχέδιο, με την παρούσα διατύπωση των διατάξεών του καιλαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, θα ασκήσει αρνητικέςεπιδράσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών,δηλαδή σε παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται, πέραν των άλλων, ησυνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί θέμαυποβολής του νομοσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τηδιατύπωση σχετικής γνώμης εκ μέρους της. Τέλος, σχετικά τον Τειρεσία, η ΤτΕ τάσσεται κατά της γενικευμένης αμνηστίας.

Απαντώντας, λίγο αργότερα, η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, κα Κατσέλη, σημείωσε πως το υπουργείο έλαβε υπόψη και συμπεριέλαβε στις τελικές ρυθμίσεις για τις ενήμερες οφειλές τις παρατηρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και εισήγαγε όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προτείνει εγγράφως για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 Η κυρία Κατσέλη πρόσθεσε  ότι «ως εκ τούτου, το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης όσον αφορά στις ενήμερες οφειλές έχει περιορισθεί σημαντικά και είναι στοχευμένο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες επιπτώσεις στην ρευστότητα των τραπεζών».

Η κ. Κατσέλη είπε πως η ίδια ενημέρωσε τη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου ότι το υπουργείο ακολούθησε διαδικασία άτυπης διαβούλευσης και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν διαταράσσεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Σε μια στιγμή που η πιστωτική ασφυξία οδηγεί πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε κλείσιμο, είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά με μέτρα άμεσης εφαρμογής», σημειώνει στη δήλωσή της η κυρία Κατσέλη.

Tέλος, η κα Κατσέλη γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα το πρωί, 21 Δεκεμβρίου, θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών για τη διατύπωση σχετικής γνώμης.