Skip to main content

«Σύννομη» η ανεξαρτησία του Κοσόβου

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι η κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με τον Σέρβο ΥΠΕΞ να τονίζει ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρί
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι η κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με τον Σέρβο ΥΠΕΞ να τονίζει ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την αυτο-ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την αυτο-ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (CIJ).

«Εμείς ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου», δήλωσε στον Τύπο ο αρχηγός της σερβικής διπλωματίας, Βουκ Γέρεμιτς, που ήταν παρών στη Χάγη, όταν το CIJ γνωμοδότησε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά μας, μεγάλες προκλήσεις (...) Είναι καθοριστικής σημασίας η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την επικράτεια της επαρχίας (Κόσοβο)», πρόσθεσε ο Γέρεμιτς του οποίου οι παρατηρήσεις μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο B92.

«Είναι ζωτικής σημασίας το ότι οι πολίτες μας δεν απαντούν σε ενδεχόμενες προκλήσεις. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ηρεμία μας, να είμαστε επίμονοι, αποφασιστικοί και ενωμένοι για τη συνέχιση αυτού του αγώνα», κατέληξε ο Γέρεμιτς.

«Δικαιωμένος» ο πρόεδρος του Κοσόβου

Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CIJ) αίρει και τις τελευταίες αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Κοσοβάρος πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου.

«Η απόφαση αίρει τελικά όλες τις αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν αναγνωρίζουν ακόμα τη Δημοκρατία του Κοσόβου», τόνισε ο Σεϊντίου χαρακτηρίζοντας την σημερινή ημέρα «ευλογημένη για τη Δημοκρατία του Κοσόβου και όλων των πολιτών της».

Ο πρόεδρος Σεϊντίου κάλεσε όλες τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτους να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν.

«Καλούμε τη Δημοκρατία της Σερβίας και στην περίπτωση αυτή τον πρόεδρο (Μπόρις) Τάντιτς και την κυβέρνησή του να εγκαταλείψουν την προσέγγιση που είχαν μέχρι τώρα. Ο κοινός δρόμος για τις δύο χώρες (Σερβία και Κόσοβο), καθώς και για άλλες χώρες της περιοχής, οδηγεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», είπε ακόμη ο κοσοβάρος πρόεδρος και σημείωσε: «Το Κόσοβο όμως δεν αποτελεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αυτονομιστικής επιδίωξης».

Ικανοποίηση ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τη γνωμοδότηση και κάλεσαν τα ευρωπαϊκά έθνη να «ενωθούν» μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

«Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

«Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να ενωθεί για ένα κοινό μέλλον», πρόσθεσε. Νωρίτερα σήμερα το CIJ έκρινε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σε συμβουλευτική του γνωμοδότηση σχετικά με τη νομιμότητα αυτής της ανακήρυξης.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, θεωρώντας τα εδάφη αυτά ως νότια επαρχία της. Θέλει διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου, κάτι το οποίο δεν θέλει να ακούσει η Πρίστινα.

Εξήντα εννέα χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο έχει δύο εκατομμύρια κατοίκους, των οποίων το 90% είναι Αλβανοί.

Μπερίσα: Ιστορική η απόφαση της Χάγης για το Κόσοβο

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που απεφάνθη ότι η κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι η απόφαση αυτή συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι βοηθάει στη δημιουργία νέας προοπτικής στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων. Ο ίδιος ανέφερε ότι δύο σημαντικοί λαοί της περιοχής μοιράζονται κοινά ευρωπαϊκά ιδανικά, παρά τις διαφορές του παρελθόντος.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί κατά των προκλήσεων            

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν προειδοποίησε σήμερα κατά της οποιασδήποτε πρόκλησης, μετά την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου(CΙJ) ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Ο γγ καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν την οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως προκλητική και θα μπορούσε να προκαλέσει την αποτυχία του διαλόγου, δήλωσε ο Μάρτιν Νεσίρσκι, εκπρόσωπος του κ. Μπαν σε συνέντευξη Τύπου.

Το Βελιγράδι είχε λάβει στις 8 Οκτωβρίου του 2008 την υπόσχεση ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ζητήσει από το CΙJ, κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, γνωμοδότηση σχετικά με τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στις 17 Φεβρουαρίου του 2008.

Δεν αλλάζει στάση η Ρωσία

Στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν αλλάζει σε τίποτα τη θέση της Ρωσίας, που είναι εχθρική προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Η θέση μας σχετικά με τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου παραμένει αμετάβλητη», τονίζει το ρωσικό υπουργείο. «Πιστεύουμε ότι η επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου είναι δυνατή μόνο μέσω της εξακολούθησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είναι σημαντικό ότι το Δικαστήριο έχει δώσει τη γνώμη του μόνο σχετικά με τη ανακήρυξη (της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου), τονίζοντας κυρίως ότι δεν εξέτασε στο σύνολο του το ζήτημα του δικαιώματος του Κοσόβου για μονομερή χωρισμό από τη Σερβία», αναφέρει ακόμη το ρωσικό υπουργείο.

Ευρωπαϊκό κάλεσμα από τη Γερμανία

Από το Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να κινηθούν προς το ευρωπαϊκό τους μέλλον, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Ζητώ από τους πολιτικούς ηγέτες στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να κοιτάξουν προς το ευρωπαϊκό τους μέλλον και να αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά και ρεαλιστικά τις υποθέσεις της καθημερινής τους συγκατοίκησης προς το συμφέρον του πληθυσμού των χωρών τους. Τώρα απαιτούνται η πολιτική και ο διάλογος», είπε ο Βεστερβέλε και πρόσθεσε ότι το μέλλον της Σερβίας και του Κοσόβου βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ.