Skip to main content

Σύνοδο κορυφής με τις χώρες της ASEAN ζητά ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προσκαλέσει τους εταίρους του της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας σε μια σύνοδο κορυφής το φθινόπωρο στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα προσκαλέσει τους εταίρους του της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) σε μια σύνοδο κορυφής το φθινόπωρο στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα στο Ανόι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον.

Η ASEAN και το περιφερειακό της φόρουμ για την ασφάλεια (ARF) είναι «σημαντικοί παράγοντες για την ασφάλεια και την ευημερία στην Ασία. Θέλουμε να στηρίξουμε τους θεσμούς αυτούς και να εργαστούμε πιο στενά με αυτούς», είπε η Κλίντον.

«Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος Ομπάμα προτίθεται να καλέσει τους ηγέτες της ASEAN σε μια δεύτερη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ASEAN στις ΗΠΑ το φθινόπωρο», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μετείχε την Πέμπτη σε μια πρώτη συνάντηση με τις δέκα χώρες της ASEAN.

Ο Ομπάμα αναμένεται στην Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία το Νοέμβριο.

Λόγω του «βεβαρημένου προγράμματός του», ο Ομπάμα δεν θα μεταβεί στη σύνοδο κορυφής της ASEAN που θα διεξαχθεί επίσης το φθινόπωρο στο Ανόι, είπε η Κλίντον η οποία θα εκπροσωπήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε την πιθανότητα συμμετοχής του προέδρου των ΗΠΑ στην επόμενη σύνοδο κορυφής το 2011.