Skip to main content

Συνομιλίες Σερβίας- Βουλγαρίας για κατασκευή πυρηνικού σταθμού

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες Σερβίας και Βουλγαρίας για τη συμμετοχή της πρώτης, στο έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Π. Σκούντριτς.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες Σερβίας και Βουλγαρίας για τη συμμετοχή της πρώτης, στο έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού (του Μπέλενε) στη Βουλγαρία, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της Σερβίας, Πέταρ Σκούντριτς, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι έως σήμερα, δεν ελήφθη η τελική απόφαση από τη σερβική πλευρά.

Πάντως, ο υπουργός υπογράμμισε πως η Σερβία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σ’ αυτό το έργο, εφόσον θα έχει οφέλη για τη χώρα του, τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και την Ευρώπη.

Από το βήμα των εργασιών του τέταρτου, ετήσιου συνεδρίου για την ενέργεια, που διοργανώνει ο όμιλος Economist Media, στο Βελιγράδι, ο Σέρβος υπουργός τόνισε ότι, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης, που πραγματοποίησε στην Κίνα, είχε επαφές με Κινέζους αξιωματούχους, με στόχο η Κίνα να παράσχει οικονομική στήριξη στη Σερβία για να συμμετάσχει στο έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν η Σερβία αποφασίσει να λάβει μέρος στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία, δεν θα παραβιάσει τη νομοθετική υποχρέωση, που προκύπτει από το μορατόριουμ για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο έδαφος της Σερβίας».

Ο κ. Σκούντριτς επεσήμανε ότι η Σερβία θα μπορούσε να καταστεί ένας σημαντικός «παίκτης» στην περιφερειακή αγορά ενέργειας, εφόσον υλοποιηθούν σημαντικά έργα, τα οποία ήδη προωθούνται από την κυβέρνηση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν για την υλοποίηση αυτών των έργων, την επόμενη επταετία. Ένα από αυτά τα έργα αφορά τον θερμοηλεκτρικό σταθμό και τα ορυχεία στο Κόστολατς, για το οποίο η σερβική πλευρά είχε συνομιλίες με Κινέζους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκούντριτς, η Κίνα θα διασφαλίσει το 85% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου εκσυγχρονισμού στο Κόστολατς, εκτιμώμενου κόστους 1,2 δισ. δολαρίων