Skip to main content

Συντονισμό απέναντι στην κρίση ζητούν οι επικεφαλής της ΕΕ

Συντονισμό των κυβερνήσεων της ΕΕ απέναντι στην κρίση ζήτησαν από κοινού ο πρόεδρός της, Βαν Ρόμπεϊ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Θαπατέρο και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Συντονισμό των κυβερνήσεων της ΕΕ απέναντι στην κρίση ζήτησαν από κοινού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βαν Ρόμπεϊ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Θαπατέρο και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Οι τρεις εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν σήμερα στη Μαδρίτη και κάλεσαν από κοινού τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ «σε έναν μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών τους πολιτικών».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «Επιζητούμε τώρα κοινή πολιτική, ειδικότερα οικονομική πολιτική. Αυτόν τον στόχο συμμεριζόμαστε οι τρεις μας».

Από την πλευρά του, ο Βαν Ρόμπεϊ στάθηκε και αυτός στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας, ώστε η ΕΕ να εξέλθει από την κρίση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών υπογράμμισε ότι «ο συντονισμός (των οικονομικών πολιτικών) των μελών της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να πηγαίνουμε πια έτσι όπως πηγαίναμε».

Την ανανέωση της θητείας του Γιούνκερ στηρίζει η ισπανική προεδρία

Την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως επικεφαλής της Ευρωομάδας υποστήριξε σήμερα η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας παράλληλα τη χώρα του, το Λουξεμβούργο, να προχωρήσει σε «μια πλήρως διαφανή φορολογική διαδικασία», ενώ μέχρι τώρα διατηρεί μια τακική τραπεζικού απορρήτου.

«Η Ισπανία θα υποστηρίξει οριστικά τον κ. Γιούνκερ» για μια νέα θητεία του 2,5 χρόνων ως επικεφαλής της ομάδας των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, σε σύνοδο που θα εστιαστεί στο θέμα αυτό στις 18 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε η ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, Έλενα Σαλγκάντο.

Προς το παρόν, υποστήριξε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, «δεν γνωρίζω καμία άλλη υποψηφιότητα». Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι τίποτα δεν εμποδίζει και κάποιον άλλο να προταθεί κατά τη σύνοδο της 18ης Ιανουαρίου.

Αναφορικά με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, που αναφέρουν ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Τζούλιο Τρεμόντι, δείχνει επίσης ενδιαφέρον για τη θέση, η ισπανίδα υπουργός επεσήμανε ότι «ο κ. Τρεμόντι θα ήταν ένας εξαίρετος υποψήφιος σχεδόν για όλες τις θέσεις».

«Ελπίζω ότι ο κ. Γιούνκερ θα είναι σε θέση να συνεισφέρει στον μεγαλύτερο συντονισμό των πολιτικών, ώστε να υπάρξει ακόμα πιο ισχυρή ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατόν στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας να υπερκεραστούν οι επιφυλάξεις του Λουξεμβούργου και να αποδεχτεί την τραπεζική διαφάνεια.