Skip to main content

Συντονιστικό όργανο για τη διεθνή οικονομία οι «G20»

Διαδηλώσεις και μικροεπεισόδια πριν την έναρξη της Συνόδου.

Η ομάδα των είκοσι πλέον ανεπτυγμένων και των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου αναμένεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως προς το συντονισμό της διεθνούς οικονομίας, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που παρακολουθεί τις εργασίες του G20 στο Πίτσμπουργκ.

«Το G20 θα εξελιχθεί σε ένα νέο συμβουλευτικό όργανο, που θα λειτουργεί ως συντονιστικό για τη διεθνή οικονομική συνεργασία», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς οι ηγέτες των χωρών του G20 συνεδριάζουν με αντικείμενο συζήτησης τη λήψη μέτρων για να αποτραπεί η επανάληψη της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Στο μεταξύ στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι αναμένεται οι ηγέτες των χωρών του G20 να πάρουν μία «πολύ σημαντική» απόφαση αναφορικά με τα δικαιώματα ψήφου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θεωρούνται ότι σήμερα ευνοούν τους Ευρωπαίους.Οι ηγέτες της G20, που συναντώνται στο Πίτσμπουργκ συμφώνησαν να γίνει η ομάδα «το βασικό φόρουμ για την διεθνή οικονομική συνεργασία», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η αμερικανική προεδρία δεν διευκρινίζει ποια θα είναι η τύχη της G8, αλλά ανώτατος αξιωματούχος χώρας μέλους της G20 διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει το «θάνατο» της ομάδας των οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη.

Η απόφαση αυτή σχετικά με την G20 θα διασφαλίσει, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, την παρουσία «χωρών αναγκαίων για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ισορροπημένης παγκόσμιας οικονομίας, για την μεταρρύθμιση του οικονομικού συστήματος και για την βελτίωση της ζωής των φτωχότερων».

Διαδηλώσεις και μικροεπεισόδια
Λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής του G20 σημειώθηκαν διαδηλώσεις με συνθήματα κατά του καπιταλισμού, καθώς οι ηγέτες του G20 κάθονταιστο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν μέτρα για την αποτροπή μίας νέαςοικονομικής κρίσης.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν μεγάλα πανό που έγραφαν «Καμία ελπίδα στονκαπιταλισμό» και «Κλωτσήστε τον καπιταλισμό, όσο βρίσκεται στο έδαφος».

Η αστυνομία αντιμετώπισε δυναμικά τους εκατοντάδες διαδηλωτές,χρησιμοποιώντας ακόμα και ελαστικές σφαίρες για να διαλύσει τησυγκέντρωσή τους. Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν μαύρες και κόκκινεςσημαίες και πλακάτ με τα οποία κατήγγειλαν«τη φιλαργυρία τηςπλουτοκρατίας».

Η διαδήλωση σταμάτησε περίπου δύο χλμ έξω από το συνεδριακόκέντρο όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής του G20, όπου η αστυνομία είχεστήσει οδοφράγματα.
Αργά το απόγευμα, τοπική ώρα, περίπου 300 διαδηλωτές αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο των περίπου 2.000 ατόμων και προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων «γρήγορου φαγητού», ενός σούπερ-μάρκετ, μίας τράπεζας και μίας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Η αστυνομία επενέβη δυναμικά για να διαλύσει τις ομάδες των διαδηλωτών και έκανε περίπου 15 συλλήψεις.

Business Story
Off