Skip to main content

Super League: Κόκκινο από ΕΠΟ στο αίτημα για μείωση εξόδων διαιτησίας

Οι ρέφερι απέστειλαν επιστολή στην Ομοσπονδία εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να μειωθούν οι αμοιβές τους.

Τις αλλαγές που ζήτησε η Super League 1 ενόψει της επανέναρξης των play-off και play-out ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως στο μόνο αίτημα κατά το οποίο η Ομοσπονδία άναψε κόκκινο είναι αυτό αναφορικά με τη μείωση των εξόδων διαιτησίας.

Αναλυτικά παρακάτω τα αιτήματα που εγκρίθηκαν:

-αντικατάσταση μέχρι πέντε (5) ποδοσφαιριστών σε όλους τους αγώνες των πλέι οφ και πλέι άουτ, σύμφωνα με τη σχετική ειδική εγκύκλιο της IFAB.

-αύξηση του αριθμού των αναπληρωματικών ποδοσφαιριστών που κάθονται στον πάγκο της ομάδας από επτά (7) σε εννιά (9), άρα το δικαίωμα δήλωσης να επεκτείνεται σε επίπεδο εικοσάδας (20) αντί δεκαοκτάδας (18).

-πραγματοποίηση διαλειμμάτων για ανάκτηση δυνάμεων σε όλους τους αγώνες των πλέι οφ και πλέι άουτ 2019-20, σύμφωνα και με όσα ορίζονται στους Κανόνες παιχνιδιού.

-παράταση της αγωνιστικής περιόδου 2019-20 λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

-παράταση της προθεσμίας κοινοποίησης της ημερομηνίας έναρξης του Πρωταθλήματος της νέας αγωνιστικής περιόδου 2020-21 μέχρι τις 30/6/20, σύμφωνα με το Άρθρο 3 παρ. 3β του ΚΑΠ και κατ' επέκταση την παράταση της κατάθεσης του ετήσιου συνοπτικού προγράμματος αγώνων μέχρι τις 30/7/20.

-απαλλαγή κατ' εξαίρεση της κατάθεσης παραβόλων για την τροποποίηση των συμβολαίων ποδοσφαιριστών/προπονητών, προς εφαρμογή του ειδικού θεσμικού πλαισίου που έθεσε η FIFA και υιοθέτησε η ΕΠΟ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ωστόσο πως το σενάριο μείωσης των αμοιβών τους μόνο ευχάριστα δεν ήχησε στα αυτιά των διαιτητών που απέστειλαν επιστολή στην ΕΠΟ εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με την ιστοσελίδα «dikisports», τα όσα αναφέρουν:

«Ως πολίτες σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς της κοινωνίας που έχουν πληγεί από την πανδημία, που εδώ και 4 μήνες έχει επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, κατανοούμε τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε κάθε κομμάτι του χώρου του ποδοσφαίρου (οικονομικά, οργανωτικά κ.ά.) είμαστε διαθέσιμοι να προσφέρουμε όσο μπορούμε από τη δική μας μεριά. Κάνουμε πολλές προσπάθειες να είμαστε έτοιμοι σε υψηλό επίπεδο για να ανταπεξέλθουμε στις τεράστιες απαιτήσεις που θα υπάρξουν στην επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Συνυπολογίζοντας ότι εδώ και δύο χρόνια έχουμε δεχτεί έμμεση μείωση των αμοιβών πληρώνοντας εξ ολοκλήρου το εργόσημο (-25%), το οποίο παρακρατείται από τις αμοιβές μας, πληρώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές στη συνέχεια (-22%), πληρώνοντας ποσοστά στις Ενώσεις μας (-15%), η τελική αμοιβή ενός διαιτητή ανέρχεται κάτω του μισού από την αρχική αμοιβή του εξοδολογίου.

Επίσης ένας διαιτητής έχει και τα πάγια έξοδα ανά μήνα (γυμναστής, φυσιοθεραπευτής, αθλητικό υλικό, εξετάσεις, διατροφή).

Έχοντας τα παραπάνω δεδομένα, η απόφαση του σώματος των διαιτητών και βοηθών διαιτητών Super League είναι να μην προτείνουμε και να μην αποδεχθούμε καμία μείωση των αμοιβών μας για να μπορούμε να σταθούμε με αξιοπρέπεια στα γήπεδα και να ανταπεξέλθουμε στις πολλές απαιτήσεις που υπάρχουν».