Skip to main content

Super League: Τα σενάρια ισοβαθμίας Άρη, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια

Τα σενάρια ισοβαθμιών στα πλέι οφ της Super League για τις θέσεις που οδηγούν στο Europa Conference League - Οι βαθμολογίες.

Τρεις στροφές πριν από το τέλος, τα πλέι οφ της Super League διατηρούν τεράστιο ενδιαφέρον. Όχι όσον αφορά τον τίτλο ο οποίος είχε κριθεί από καιρό και «σφραγίστηκε» την περασμένη εβδομάδα με τον Ολυμπιακό να κατακτά το 47ο πρωτάθλημα, αλλά για τις θέσεις που οδηγούν στο Conference League.

Όπως και στην τρέχουσα αγωνιστική σεζόν, έτσι και το 2022/23 η Ελλάδα θα έχει τετραπλή εκπροσώπηση στην Ευρώπη με τον πρωταθλητή να συμμετέχει στους προκριματικούς του Champions League, ενώ στο Conference League θα λάβουν μέρος ο κυπελλούχος, ο 2ος και ο 3ος του πρωταθλήματος.

Μετά από συνολικά 33 αγωνιστικές, 26 για την κανονική διάρκεια και 7 για τα play off, η βαθμολογία έχει διαμορφωθεί ως εξής:

1. Ολυμπιακός 79
2. ΠΑΟΚ 60
3. Παναθηναϊκός  55
4. Άρης  53
5. ΑΕΚ 53
6. ΠΑΣ Γιάννινα 46

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό του Champions League. Ο ΠΑΟΚ από τον 2ο προκριματικό του Conference League, εκεί όπου θα βρίσκονται και δύο εκ των Παναθηναϊκού, Άρη, ΑΕΚ

Εάν ο Παναθηναϊκός κατακτήσει το κύπελλο, τότε η τελική του κατάταξη στο πρωτάθλημα δεν παίζει ρόλο. Εάν, όμως, νικητής στον τελικό της 21ης Μαΐου είναι ο ΠΑΟΚ, τότε οι «πράσινοι» θα πρέπει να κατακτήσουν την 3η ή 4η θέση της βαθμολογίας, αφού δεν προβλέπεται ευρωπαϊκή πρόκριση για τον ηττημένο φιναλίστ.

Έτσι, με τον Άρη και την ΑΕΚ να βρίσκονται δύο βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό, δεν είναι απίθανο η ευρωπαϊκή συμμετοχή να κριθεί στις ισοβαθμίες. Εκεί, σύμφωνα με την προκήρυξη της διοργάνωσης, ακολουθούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:

1. Βαθμοί στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν. Συμπεριλαμβάνονται και οι αγώνες των play off. Δηλαδή ποια έχει τις περισσότερες νίκες στις τέσσερις αναμετρήσεις που έδωσαν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Εάν υπάρχει ισοβαθμία (πχ από μία νίκη και δύο ισοπαλίες) τότε μετράει το επόμενο κριτήριο.

2. Διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες.

Εάν και πάλι δεν επικρατεί κάποια ομάδα (όπως θα δούμε παρακάτω υπάρχει σοβαρή περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο) τότε θα ισχύσει το τελικό κριτήριο.

3. Η ομάδα που κατετάγη σε υψηλότερη θέση στο τέλος της κανονικής περιόδου

Ξεκινάμε λοιπόν με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός έχει το «πάνω χέρι». Βρίσκεται πιο ψηλά στη βαθμολογία, υπερτερεί του Άρη και της ΑΕΚ στις ισοβαθμίες και αντιμετωπίζει κατά σειρά τον Ολυμπιακό (εκτός), τον ΠΑΣ Γιάννινα (εντός) και τον ΠΑΟΚ (εκτός). Ταυτόχρονα έχει και τη «διέξοδο» του κυπέλλου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στον αγώνα Άρης-ΑΕΚ το Σάββατο 14 Μαϊου. Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν, με την Ένωση να υποδέχεται την Τετάρτη (11/5) τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Άρη να παίζει στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Την τελευταία αγωνιστική το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους αγώνες ΑΕΚ-Ολυμπιακός, ΠΑΣ Γιαννινα-Άρης. Αυτή τη στιγμή οι Θεσσαλονικείς βρίσκονται στην 4η θέση καθώς έχουν δύο νίκες έναντι μίας του «Δικέφαλου». Ακόμα και με ισοπαλία στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Άρης διατηρεί το πλεονέκτημα, αλλά εάν νικήσει η ΑΕΚ με ένα γκολ διαφορά τότε θα επέλθει η απόλυτη ισορροπία και σε περίπτωση ισοβαθμίας θα ισχύσει το τρίτο κριτήριο. Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που κατετάγη πιο ψηλά στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, συνεπώς έχει το πλεονέκτημα.

Οι ισοβαθμίες μεταξύ ομάδων που διεκδικούν θέση στο Conference League

ΑΕΚ vs Παναθηναϊκός --- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός    1-0

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ  3-0

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ  1-1

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός    0-0

Άρης vs Παναθηναϊκός --- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός - Άρης 2-0
Άρης - Παναθηναϊκός 1-0
Παναθηναϊκός - Άρης 1-0
Άρης - Παναθηναϊκός 0-0

ΑΕΚ vs Άρης --- ΑΡΗΣ

ΑΕΚ - Άρης  2-1
Άρης - ΑΕΚ  2-1
ΑΕΚ - Άρης  1-2
Άρης - ΑΕΚ  (14/5)

Τα κριτήρια ισοβαθμίας όπως αναφέρονται στην προκήρυξη του πρωταθλήματος:

i. Σε περίπτωση που από τον πίνακα βαθμολογίας προκύπτει ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (ήτοι θα έχει κατακτήσει σωρευτικά τους περισσότερους βαθμούς κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs / Playouts αθροιστικά).

ii. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (ήτοι θα έχει την μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs / Playouts αθροιστικά).

iii. Εάν και τότε προκύψει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε, για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος ειδικός βοηθητικός πίνακας με κριτήριο τη θέση που κατέλαβε η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στην Κανονική Περίοδο του Πρωταθλήματος.