Skip to main content

Συρρίκνωση των εσόδων για το Οκτάμηνο 2009

Σε λίγα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του οκταμήνου για το 2009 και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει συρρίκνωση των εσόδων.
Με τον πλέον επίσημο τρόπο αναμένεται να γίνει γνωστό σε λίγα 24ωρα από τώρα, η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της είσπραξης των εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου (οκτάμηνο), το οποίο θα συνιστά μια πρώτου μεγέθους αρνητική έκπληξη. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, θα ανακοινωθεί συρρίκνωση εσόδων, αντί αύξησης, έστω κι οριακής, όπως συνέβαινε στην πραγματικότητα τον τελευταίο καιρό.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για το οκτάμηνο θα ανακοινωθεί μείωση της τάξης του «-0,4%», σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν η πρόβλεψη, σε δωδεκάμηνη βάση, έκανε λόγο για αύξηση της τάξης του ... 12%. Οπως προκύπτει από μια απλή αντιπαραβολή των δύο παραπάνω ποσοστών, το μεταξύ τους χάσμα μοιάζει και είναι αγεφύρωτο κι αναμένεται ότι θα αποτελέσει την θρυαλλίδα για μια σειρά "εκρήξεων"¨σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συρρίκνωση των εσόδων θα είναι μεγαλύτερη, στην περίπτωση που συνυπολογισθεί και το κόστος της επιστροφής φόρου. Τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, η συρρίκνωση φτάνει και ξεπερνάει το -2%, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πλέον πού θα κλείσει το έτος συνολικά.