Skip to main content

Με τεχνογνωσία Θεσσαλονίκης, στην υπηρεσία του... νόμου και της τάξης

Τι είναι το έργο SURVANT που αναλαμβάνει το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.

Τον πολύ καθοριστικό και σημαντικό ρόλο του ερευνητικού εταίρου σε ένα fast track έργο καινοτομίας με πρόσβαση στην αγορά, μετέχει το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το ΙΠΤΗΛ αυτή τη φορά θέτει τις γνώσεις του ερευνητικού του προσωπικού, στην υπηρεσία των δυνάμεων ασφαλείας και στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Μετέχοντας στο SURVANT, συμμετέχει σε ένα από τα 15 έργα καινοτομίας που εντάχθηκαν στο τρίτο στάδιο του προγράμματος «Επιτάχυνση της Καινοτομίας», στο πλαίσιο του Κοινοτικού «Ηorizon 2020».

Μαζί με άλλους τέσσερις φορείς και εταιρείες, το Ινστιτούτο θα πρέπει μέσα σε μία διετία να έχουν ολοκληρώσει το «SURveillance Video Archives iNvestigation assistan»t ή εν συντομία το SURVANT, έτσι ώστε να είναι έτοιμο να δοθεί για εμπορική χρήση. Το SURVANT, με μία κουβέντα, θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία της κοινωνίας, των πολιτών και των περιουσιών τους, στην υπηρεσία του…νόμου και της τάξης.

Το SURVANT- όπως εξηγεί ο δρ. Πέτρος Δάρας, ερευνητής του ΙΠΤΗΛ και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου- αναμένεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και ιδιωτικούς οργανισμούς, ένα σύστημα που αφού επεξεργάζεται τις καταγραφές από πολλαπλές κάμερες θα βοηθάει στην προστασία από επιθέσεις, κλοπές, βανδαλισμούς αλλά και στη σύλληψη των δραστών τέτοιων πράξεων.

«Ο όγκος των videο και καταγραφών από διαφορετικές πηγές είναι τεράστιος και οι αστυνομικές αρχές και οι ερευνητές χρειάζονται ένα αποτελεσματικό εργαλείο που θα τους παρέχει τη δυνατότητα γρήγορης επεξεργασίας αυτού του πολύ μεγάλου και σύνθετου υλικού. Το SURVANT θα αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα που θα συγκεντρώνει τα videos από ετερογενείς πηγές, θα αναλύει το υλικό και αφού το επεξεργαστεί θα παρέχει ένα ομογενοποιημένο υλικό στους ερευνητές» εξηγεί ο κ. Δάρας.

Στο SURVANT, προϋπολογισμού 2 εκατ. Ευρώ, εκτός από το ΙΠΤΗΛ, μετέχουν άλλοι τέσσερις εταίροι. Συντονιστής είναι η ιταλική «ENGINEERING - INGEGNERIA INFORMATICA SPA», εταιρεία engineering στο software. Eταίρος είναι και η επίσης ιταλική εταιρεία software «INNOVATION ENGINEERING SRL». Στο έργο μετέχει και η ιρλανδική UNITED TECHNOLOGIES RESEARCH CENTRE IRELAND, Ltd., θυγατρική αμερικανικής εταιρείας, της μεγαλύτερης στον κλάδο του security με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων. Η πεντάδα των εταίρων συμπληρώνεται με την Αστυνομία της Μαδρίτης, την AYUNTAMIENTO DE MADRID η οποία θα εκθέσει τις ανάγκες παρακολούθησης πιθανών κινδύνων και υπόπτων από τις αρχές ασφαλείας.

Το ΙΠΤΗΛ είναι ένα από τα πέντε Ινστιτούτα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του πολύ παραγωγικού ΕΚΕΤΑ στο οποίο υλοποιούνται σήμερα 183 έργα, εκ των οποίων τα 120 είναι ευρωπαϊκά. Από αυτά τα 120, στα 32 έργα το ΕΚΕΤΑ είναι συντονιστής. Το Κέντρο, έχει έναν προϋπολογισμό υλοποιούμενων έργων 54,5 εκ ευρώ εκ των οποίων τα 41,5εκ ευρώ αφορούν ευρωπαϊκά έργα.