Skip to main content

Σύσκεψη νομάρχων και δημάρχων στη Λάρισα για τη λίμνη Κάρλα

Την άμεση ολοκλήρωση των έργων της λίμνης Κάρλας, τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης και την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή ζήτησαν χθες στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στ
Την άμεση ολοκλήρωση των έργων της λίμνης Κάρλας, τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης  και  την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή  ζήτησαν χθες στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Λάρισας μετά από κοινή πρωτοβουλία των Νομαρχών Λάρισας και Μαγνησίας κ. κ Λουκά Κατσαρού και Απ. Παπατόλια.

Σε κοινό υπόμνημα που συμφώνησαν και υπέγραψαν όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, με σκοπό να επιδοθεί στον Υφυπουργό Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Μαγκριώτη με αφορμή και την επίσκεψή του σε Λάρισα και Βόλο, τονίζονται τα εξής:
                                     
Με το έργο πολλαπλής σκοπιμότητας ανασύστασης της λίμνης Κάρλας που βρίσκεται σε εξέλιξη θα αντιμετωπισθούν σοβαρά  προβλήματα των Νομών Λάρισας & Μαγνησίας, όπως η προστασία από πλημμύρες & η ρύπανση του Παγασητικού, η υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων της ευρύτερης περιοχής, η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων που αρδεύονται πλημμελώς, ενώ ταυτόχρονα θα αποκατασταθεί μερικώς το προϋπάρχον οικοσύστημα της Κάρλας και θα διασφαλισθεί στο μέλλον η «αειφορεία» στη διαχείριση των εδαφικών και υδατικών πόρων.

Τα επιμέρους έργα που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν - αφού δεν έχουν παραδοθεί στον Φορέα Διαχείρισης (αντλιοστάσιο Πέτρας) – ενώ όσα βρίσκονται σε εξέλιξη (όπως το αντλιοστάσιο στον Πηνειό, συλλεκτήρας Σ3, καθαρισμός τάφρων 1Τ, 2Τ)  & από τα οποία εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα η πλήρωση της λίμνης, καθυστερούν, είτε γιατί δεν έχουν επαρκή χρηματοδότηση είτε γιατί υπάρχουν τεχνικά ή γραφειοκρατικά εμπόδια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει στο σύνολό του το σύνθετο αυτό έργο.

Συγκεκριμένα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί τα έργα του αντλιοστασίου του Πηνειού, για τα οποία πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησής τους, προκειμένου να μη χαθεί και η φετινή χειμερινή περίοδος για την ανασύσταση της λίμνης. Στην περίπτωση που δεν διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η μοναδική λύση είναι να επαναληφθεί η περσινή πρακτική της δραστηριοποίησης των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ με δημόσια χρηματοδότηση.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι αναγκαίο να προχωρήσουν τα έργα του καθαρισμού των αντιπλημμυρικών τάφρων και της αποκατάστασης των αναχωμάτων, (ιδίως στις περιοχές του Νομού Λάρισας που πλημμυρίζουν) , τα οποία περιλαμβάνονται στην «εργολαβία σκούπα» της Κάρλας.

Στην ευρύτερη περιοχή Κάρλας συχνά πλημμυρίζουν μετά από έντονες βροχοπτώσεις πολλές χιλιάδες στρεμμάτων που ανήκουν στους Δήμους Αγιάς, Λακέρειας, Κιλελέρ, Πλατυκάμπου & Αρμενίου, τόσο από την μη έγκαιρη ολοκλήρωση των προβλεπόμενων έργων στην Κάρλα (καθυστερούν εξαιτίας των απαλλοτριώσεων – αρχαιολογίας)  όσο & από κακοτεχνίες στις τάφρους, από εμπόδια μικροφραγμάτων που γίνονται για να παροχετεύεται προσωρινά το νερό στην λίμνη, αλλά & από το γεγονός ότι το θυρόφραγμα της σήραγγας της Κάρλας συχνά παραμένει κλειστό – με ευθύνη τοπικών φορέων ή υπηρεσιών - για να παροχετεύεται νερό στην λίμνη, αλλά & για να  μην επιβαρυνθεί ο Παγασητικός.

Είναι αναγκαίο να λαμβάνονται από τον μοναδικό αρμόδιο προς τούτο φορέα, την ΕΥΔΕ Κάρλας, όλες οι σχετικές με τη διαχείριση του θυροφράγματος αποφάσεις (άνοιγμα -  κλείσιμο) , ώστε και τα πλημμυρικά φαινόμενα να αποτρέπονται και η πλήρωση της Λίμνης να διασφαλίζεται στο πλαίσιο της τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Δεδομένου ότι παραμένει επί μακρόν σε εκκρεμότητα (5 χρόνια) η υπογραφή της ΚΥΑ για την παραχώρηση των αρμοδιοτήτων του φορέα διαχείρισης της Κάρλας, με αποτέλεσμα  να μην είναι σε θέση ο φορέας πρακτικά να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας του έργου, είναι αναγκαίο να αναληφθεί πρωτοβουλία από το ΥΠΕΚΑ για την άμεση υπογραφή της ΚΥΑ και την επίλυση της εκκρεμότητας αυτής.

Είναι επίσης αναγκαίο να χρηματοδοτηθεί και να ολοκληρωθεί το πιο σημαντικό πλέον υποέργο της Κάρλας, που είναι το αρδευτικό δίκτυο, έτσι ώστε να μπορούν να το αξιοποιήσουν οι αγρότες για τις αρδευτικές τους ανάγκες και να κλείσουν οι 4.000 Γεωτρήσεις που απειλούν με ερημοποίηση την περιοχή. Αρκεί να αναφερθεί ότι από τα 25 εκ. που προβλέπονται στην εργολαβία, μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί μόλις 500.000 €.
 
Προκειμένου να αντιμετωπισθούν & να επιλυθούν όλα τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα, έτσι ώστε στο μέλλον αφενός να μην κινδυνεύσουν να μείνουν ακαλλιέργητα χιλιάδες στρεμμάτων των περιοχών αυτών (για τα οποία θα απαιτηθούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες € για αποζημιώσεις, πέραν αυτών που σήμερα διεκδικούνται) & αφετέρου να παροχετεύεται νερό για την πλήρωση της λίμνης Κάρλας και να προστατεύεται ο Παγασητικός, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, στα Υπουργεία & τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στα παραπάνω θέματα.